HALÁLOS ÍTÉLET VALLÁSI MEGGYŐZŐDÉS MIATT?

  1. március 22-én a jemeni Sana’a Fellebbviteli Bírósága vallásos indítékú halálos ítéletet hozott Hamed bin Haydara ellen, aki 2013 óta van börtönben.
hamed-bin-hayadaraHamed bin Haydara – a 2013-as letartóztatása előtt (archív felvétel)

A jemeni súlyos humanitárius válság és fokozódó egészségügyi aggodalmak ellenére a szanáa-i Fellebbviteli Bíróság vallási indíttatású halálos ítéletet hozott Hamed bin Haydara ellen, aki 2013 óta van börtönben.

Négy évig tartó hamis tárgyalások után Haydarat 2018-ban nyilvános kivégzésre ítélték. Ugyanebben az ítéletben a jemeni törvényszék a bahá’í intézmények felszámolására és a Haydara teljes magánvagyonának elkobzására szólított fel. Az ezt követő fellebbezési eljárásban 18 meghallgatás történt.
A tisztességes nemzetközi közvélemény egyértelműen elítéli Haydara elleni halálos ítéletet” – nyilatkozta Diane Ala’i, a Baha’i Nemzetközi Közösség ENSZ-képviselője egy genfi sajtótájékoztatón. „Abban az időben, amikor az egész világ nemzetközi közössége egységesen elkeseredetten harcol a globális egészségügyi válsággal, érthetetlen, hogy a sanaai hatóságok egy ártatlan  embert vallási meggyőződése miatt halállal sújthatnak, ahelyett hogy a lakosság egészségének védelmére összpontosítanának”.

Diane Ala’i, a Baha’i Nemzetközi Közösség ENSZ-képviselője

Haydarát önkényesen tartóztatták le 2013. decemberében munkahelyén, mert nyíltan vállalta a hitét, és rendszeresen gyakorolta a vallását.
A férfi ügye azért is figyelemre méltó, mert a letartóztatása óta nem részesült tisztességes jogi eljárásban. Nem csak éveken át börtönben tartották fogva, de brutális kínzásokat is elszenvedett. Rendszeresen megverték, áramütésekkel kínozták és intenzív pszichés bántalmazásban volt része. Haydarától többször megtagadták a kínzások következtében kialakult egészségkárosodások kezelését is.
Bekötött szemmel dokumentumokat kellett aláírnia, és több hónapig nem fogadhatott látogatókat, még a feleségét és a lányát sem. Nem vehetett részt a korábbi alsóbb fokú bírósági üléseken sem, ahol az eredeti ítélethirdetésére sor került.
A Baha’i Nemzetközi Közösséget rendkívüli módon felzaklatta ez a felháborító ítélet, ezért felszólították a bíróságot és a houthi hatóságokat, hogy tegyenek azonnali lépéseket ennek az igazságtalan büntetésnek a megsemmisítésére.
2017 óta a houthi hatóságok a jemeni baha’i közösség több mint húsz tagját célozták meg és indították üldözésükbe, ideértve a baha’i kormányzat tagjait is.

Wael al-Arieghie 2017 óta van fegyházban, hasonló kreált és hamis vádak alapján

Haydara egyike annak a hat jemeni embernek, akik hitük és vallási meggyőződésük nyílt vállalása miatt jelenleg is fegyházban vannak Sanaában.

Author: Csabai Zsanett

1981-ben született Szolnokon. 2012-től Kommunikáció és médiatudomány sajtó szakirányon tanult. Szabad világnézetének köszönhető, hogy a legkülönbözőbb élethelyzetekbe kerülve kíváncsisága és elemző gondolkodásmódjával hasznos tapasztalatokká konvertálta az időnként zord, vagy kellemetlen körülményeket is. Mottója: „Ha elestem, akkor fekszem egy darabig ott lent, hátha látok valami érdekeset.” – Ezzel az attitűddel dolgozott hegesztőként, közmunkásként, pedagógiai asszisztensként, majd könyvtáros lett, oktatott idős embereknek számítógép- és internethasználatot, a pénzügyi világ is megérintette, és megtanult programozni is. Grafikákat készít, szabadidejében fest és ír. Kedvelt témái a kulturális antropológia, azon belül is leginkább a proxemika. Erős szociális érzékenysége nyomán sokat foglalkozik a mélyszegénység, a diszkrimináció, a gyermek-felnőtt interperszonális kommunikáció kérdéseivel. Egyik kutatási területe: a tranzakcióanalízis, és a konfliktusmegoldás, mint kommunikációs jelenség.

Vélemény, hozzászólás?