Barcelona Katalónia fővárosa, Észak-Spanyolország ékköve, Gazdag történelme, színes kultúrája, és elképesztő atmoszférája varázslatos hellyé teszi a várost azzá ami. Spanyolország második legnépesebb városa, és a tizenegyedik az Európai Unióban. Gazdasági, kulturális, idegenforgalmi és kereskedelmi szempontokból is kiemelkedő metropolisz.

Park Güell


Kamaszkorom óta él bennem a vágy, hogy „élőben is lássam” a barcelonai Gótikus Negyedet, Gaudí által tervezett csoda házakat és a mai napig befejezetlen művét, a Sagrada Famíliát.
Több közlekedési eszközzel is meglehet közelíteni a várost: vasúttal, busszal, repülővel vagy autóval. Mi a hosszabb opciót választottuk, a távolsági autóbuszos utazást, de utólag sem bántuk meg.
A Grand Toursnál elérhető árakon lehet spanyolországi nyaralásokra befizetni, ez az idegenforgalmi cég egyébként egyike napjaink legmegbízhatóbb hazai utazási irodáinak.
Mi nem Barcelonában terveztük a szállásunkat, hanem Tossa de Mar településén, ami busszal további másfél két óra a fővárostól.

Tossa de Mar

Az éjszakai élet itt jóval nyugodtabb, de a pezsgés és a tapasz bárokból kiszűrődő zenefoszlányok meghitt hangulatot adnak az ideutazóknak.
Tossa de Mar kedves kis halászfalu, ahol a Várba felsétálva, az Óvárosban találjuk Ava Gardner szobrát, annak emlékére, hogy 1930-ban a színésznő és Frank Sinatra ezen a településen forgattak.

Ava Gardner és Frank Sinatra

Az utcákon sétálva egyébként lépten-nyomon belebotlik az ember régi fekete-fehér képekbe, amelyekről Hollywood aranykorában élt színészlegendák mosolyognak ránk.
A szállásunk a Sol 2 Apartman kényelmes és tiszta volt, inkább szoba, mint apartman.
Bár a tengerparttól kicsit távolabb van, mégis egy könnyű sétával kényelmesen elérhető.
Costa Brava csodálatos partszakaszokkal vár minden ide tévedőt.
Costa Brava
A tengerpart apró köves és kavicsos, s a víz is gyorsan mélyül. A kisgyerekes családoknak ezt úgy oldották meg, hogy feltöltötték homokkal a part egy részét, így a picik is nyugodtan pancsolhatnak a vízben.
Az árnyékot a tűző napsugarak elől a partra kihúzott kis magáncsónakok szolgáltatják, de a legtöbb bár napozóágyakat és ernyőket kínál az ott fogyasztóknak.
Barcelona sokkal nagyobb annál, hogy akár egy hosszú hétvége alatt be lehetne járni.
A kikötőben kezdtük az ismerkedést, ahol az Akvárium, a modern szobrok, a Hajózási Múzeum és a régi Vámépület számtalan látnivalót kínál.

La Rambla

A La Rambla sétálóutca itt ér véget, itt látható Kolumbusz Kristóf tiszteletére emelt emlékmű. A Ramblán kószálva különböző utcai előadók műsorai élvezhetők, innen nyílik az egzotikus gyümölcs- és halpiac bejárata is: ez a híres La Buqueria.
Tovább sétálva egyenesen a Plaça Reial térre jutunk, ahol három szökőkút és a barcelonai nyüzsgő forgatag ragadja magával az embert.
Nem messze innen található az Operaház, a Perui Alkirálynő Palotája és a Güell Palota is.

A Gótikus Negyed keskeny kis utcái, az árkádok és a számtalan gótikus templom történetei szinte megelevenednek a szemünk előtt.
Ilyen például Szent Eulália története is, akinek a tiszteletére egy gyönyörű Katedrálist építettek. A tizenhárom éves kislány keresztény hitét büszkén vállalta egy olyan korban, amikor a vallásának gyakorlóit kegyetlenül üldözték. Felszólították, hogy tagadja meg azt, de ő kitartott mellette, ezért mártírhalált halt. Tíz évvel a halála után a kereszténységet elismerték. A katedrális előtt a római Jupiter istennek szentelt templom áll.

Az ide látogatók kedvelik, hogy a katedrális kerengő részén ki van alakítva egy medence, egy látványos szökőkúttal, ahol tizenhárom libát is láthatunk, Szent Eulália fiatal korára emlékeztetve az ide látogatókat. A medence dombornyomásán Szent György küzdelmét láthatjuk a sárkánnyal.
Tovább folytatva az utunkat a Gótikus Negyedben megtekinthetjük a híres Pont del Bist, ez a híd a Carrer del Bris épületéhez vezet.
A neogótikus hidat 1928-ban építették, így ez még fiatal építményének mondható, mégis egy ikonikus eleme a negyednek. Innen tovább az 1888-ban megrendezett Világkiállítás alkalmából emelt Arc de Triomf irányába indultunk. A 30 méter magas diadalív mellett a Ciutudella Park terül el, ahol egy eklektikus kert gyönyörködteti a látogatókat.

A kedvenc helyem a Plaça d’ Espanya, ahol a Világkiállításra épített Kongresszusi Központ, a Las Arenas – a régi bikaviadalok helyszíne, és a körforgalmat irányító szökőkút is található.
A hátunk mögött két torony, előttünk pedig a Nemzeti Múzeum impozáns épülete magasodik, ahol esténként a szökőkút zenés előadásait lehet megtekinteni. Látványos és népszerű program, érdemes azonban mielőbb helyet foglalni magunknak, mert sok turista verődik itt össze.

Barcelona Antoni Plàcid Gaudí i Cornet műveinek városa. A Sagrada Família teljes szépségében a kert túloldaláról mutatkozik meg. A templom építése már 1882-ben elkezdődött, de Gaudí csak a következő évben vette át itt az irányítást, ezt követően élete hátralevő részét ez a munka töltötte ki. A mester által épített Születés Kapun lévő összes szobor valós modellekről lett mintázva, Heródest például a városban dolgozó egyik hentesről. Sajnos az épület befejezés azért is nehézkes, mivel a Spanyol Polgárháború alatt a radikálisok felgyújtották a templomot, s az a rész, ahol a makettek és a tervrajzok voltak, porig égett. A jelenlegi tervek szerint a teljes rekonstrukció 2026-ra fejeződik majd be.

La Sagrada Familia

A mester másik híres műve a Güell Park, ami eredetileg egy kertvárosi lakónegyed lett volna, megbízója pedig egy tehető üzletember volt. A tervezett házak közül csak kettő készült el, ugyanakkor a park több más művészeti elképzelést megvalósított, ezek közé tartoznak a mozaikos szobrok, a teraszok és egyéb, a kertet igazi tündérfaluvá tévő elemek.
A város szívében áll a Casa Batlló és a Casa Milá, melyek szintén Gaudí páratlan alkotásai, ezek is színesítik Barcelona mindennapjait.
A városba utazva érdemes meglátogatni a Tibidabo hegyet és Montserratot is.

Tibidabo

Hora de aventura! (Kalandra fel!)