Ferkovics József festőművész – akinek „Érintés” című kiállítása 2017. szeptember 22-én pénteken, 17 órakor nyílik a debreceni Sesztina Galériában -, állami gondozásban nevelkedett.  Érzékeny kisfiú volt, mégsem gimnáziumba, hanem bányásztanulónak adták. „Kiszolgáltatottság és megalázás – mondja erről az időszakról –, amitől képes vagyok másként látni a világot, és megérint a megalázottak és megnyomorítottak sorsa.” A kiállítás 2017. október 21-ig látható. Megnyitja: Kőnig Frigyes festőművész, egyetemi tanár .
meghívó

Daróczi Ágnes a Romano Instituto Alapítvány (Cigányságkutató Intézet) vezetője, mint főszervező mondja a kiállításról:
A festőművész “Mesterségek” című sorozatának Sesztina Galériában bemutatott elemei a magyar seregeket kiszolgáló fémműves munkákat és a paraszti gazdálkodáshoz kötődő szolgáltatásokat idézik meg. A kiállításon az “Idolok” című festmény-sorozatnak jut még kiemelt szerep, melynek darabjain Ferkovics tudatosan örökítette meg a roma értelmiség jelentős alakjait – mint amilyen Szécsi Magda író, Snétberger Ferenc gitárművész, Jónás Judit színművész, Jónás Tamás költő, vagy épp Bari Károly költő, műfordító, folklórkutató, grafikus.

Színekben tobzódó tájképeinek sajátosan sejtelmes törést ad a bontás, térbe helyezi a látványt, hogy aztán a grafikához való visszatérés ellensúlyozza szólamait. A grafika szakon Paizs László és Fóti Ernő tanítványaként a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult (1987–89) Ferkovics Szombathelyet választotta otthonul, ahol ma is aktív kultúraszervező. Számtalan vidéki településen voltak kiállításai, és képei a világ több nagyvárosába is eljutottak. Szekkói Bódvalenke házait díszítik, alkotásai megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet gyűjteményében, a Néprajzi Múzeumban, a Szombathelyi Képtárban, a Roma Képzőművészeti Gyűjteményben, valamint magángyűjtőknél is.

Ferkovics József alkotása

Ferkovics József alkotása

Közreműködik: Romano Teatro Társulat – “Amíg szól a hegedű” (Horváth Adrienn, Szegedi Viola, Moczó Róbert, Horváth Zsolt)
A Társulat 2005. szeptemberében alakult Szegedi Dezső, Jászai Mari- díjas színművész művészeti vezetésével.
A Romano Teatro Cigány Nemzetiségi Színház az országban egyedülálló módon saját maga fogalmazza meg a színpadra állított műveit mivel nemcsak közvetítők, hanem alkotók is. Színpadi műveik minden esetben fontos üzenetekkel bírnak. 2009-ben munkájuk elismeréseképpen Miskolc Megyei Jogú Város vezetése NÍVÓDÍJBAN részesítette az egyesület.