Elképesztő, hogy János mindenhol ott volt, mindenkivel kapcsolatban állt. Döbbenetes a hír, jódarabig feldolgozhatatlan.

Mindenkinek megvan a személyes viszonya hozzá. Még nekem is, holott nem vagyok az ú.n. irodalmi életben. Barátomnak tudtam, szinte minden kötetét dedikálta, azokban ő is így nevez. Más területen mozogtunk, nem volt okunk a mindennapokban kapcsolatban lennünk. Mégis húsz éve, hogy időről időre dolgunk volt egymással.
Reimholz Péter szép Fortuna utcai házáról írt akkori lapomba nagyszabású elemzést. Megrendít, hogy mindez már csak a múlt: egyikük sem él. És az a lap sem az már régen.
Most megint aktuális, 2010-ben keletkezett Zöld Budapest koncepcióm FUGA-beli kiállítását ő nyitotta meg. Szeretett városokon töprengeni: Debrecenen, Budapesten. Nagyon fontos képem az, amin hárman állunk: János, a kislányom és én. Évekig, ha egy érzést kerestem, azon a képen tudtam felidézni. 

Fotó: Bojár Iván András albumából

Fotó: Bojár Iván András albumából

Jött Tüske Ferivel közös rádióműsoromba (Építő Kritika, Rádio Café – szintén nincs már) hosszan beszélgettünk az irodalmában erőteljes építészeti és urbanisztikai motívumokról. Sokszor sokfelé találkoztunk, nyilatkoztunk együtt. Recenzeáltam is könyveit.
Egyszer megkért, mint Káli szakértő, olvassam el munka közben lévő regényének egyes részeit, nehogy valami ne stimmeljen benne. Aztán kijött a könyv, ott szerepelek, köszönetet mond.

Térey János és könyve - portréfotó: Hír24

Térey János és könyve – portréfotó: Hír24

Elborzaszt, hogy fényes nagyívű életművének utolsó munkája ez. Valahogy, mint apró tintafolt, benne vagyok a mondat végi pontban. A Káli vidéken, Hegymagason tartott könyvbemutatóján megint hosszan beszélgettünk. Akkor az estét nálam, a szentgyörgyhegyi házban töltöttük. Nem is tudom mikor találkoztunk legutóbb. Mindig itt volt és itt van. A meg nem születő könyvekkel most mégis adós marad. Csak a csend marad.

Jó utat, János, kedves barátom.

*

Wikipédia infó:
Térey János magyar író, költő, drámaíró, műfordító (Debrecen, 1970. szeptember 14. – 2019. június 3.)

*

forrás: Bojár Iván András facebook-oldala a linkre kattintva megtekinthető.