„Ami ebben a faluban nem történik, az mind a kocsmában nem történik – mígnem betoppan egy idegen, és mindent felbolygat.” A Portugál című könyv+DVD hivatalos bemutatójára 2014. június 12-én, az Ünnepi Könyvhét első napján került sor a Katona József Színházban, ahol jelen volt a könyv szerzője, Egressy Zoltán, az előadás rendezője, Lukáts Andor, valamint Pelsőczy Réka és Csuja Imre színészek.


Az azonos című színdarab tizenhat éve van műsoron ebben a színházban, nagy sikerrel játsszák a kezdetektől fogva. Egressy Zoltán fiatalon, harmincegy évesen kapott lehetőséget, hogy művét színpadra állítsák – azóta több színház tűzte már műsorára ezt a darabját, film is készült belőle. A most megjelenő díszdobozban a könyv, és a hét kameraállásból rögzített színházi felvétel található.

A kerekasztal-beszélgetés során megtudtuk, hogy Lukáts Andor rendező meghúzta az eredeti szöveget a szerző bánatára, de mivel az előadás dinamikája ezt diktálta, végül belenyugodott a döntésbe. Kiderült, hogy Egressy Zoltán egész életét Budapest belvárosában élte le, a kis magyar falvakba csak mint látogató jutott el

Az előadás nagy sikert hozott, a főszereplők a kezdetektől változatlanok. Masni szerepét Pelsőczy Réka játssza, aki már kicsit kinőtt a naiva szerepéből, de az mégis kedves neki. Most már mást gondol a szöveg mögé, mint az elején, érettebben látja, újraértelmezi a szavakat. Csuja Imre, az apa is másképp tekint a szövegre: amit korábban inkább dühösen mondott, mára megérett benne, és lágyabb lett a darabbeli lányához való viszonya. A történetbe újabb vicces fordulatok kerültek be, valós életből vett poénokkal.

Szóba került a kérdés, milyen lett a világ a tizenhat évvel ezelőttihez képest. Az akkori szegénység még riasztóbb méreteket öltött, egyes becslések szerint 400 ezer mélyszegénységben élő gyermek van ma Magyarországon. A művészek eltöprengtek rajta, hogyan íródna meg most ez a történet? Vajon Masni Ausztriába menne mosogatni? A darab ugyanis a periférián élőkről szól. Ezek az emberek elmehetnének innen, de nem teszik. Ideköti őket a család, Masnit az édesapja. Akkor is megvolt a lehetősége, hogy a nagyvárosba költözzön, de nem tette. Vajon ha folytatás készülne a darabhoz, az egy szociális otthonban játszódna…?

A beszélgetést az előadás megtekintése követte, azután pedig közönségtalálkozón beszélgethettek az érdeklődők az alkotókkal.

A kiadvány ismertetője megtekinthető ITT.