Az Ars Humanica Hungarica Kör idei díját, a Magyar Civil Becsületrendet dr. Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke kapta, aki állhatatos antifasiszta tevékenysége mellett rendszeres önkéntes orvosi szolgálatot is teljesít a határnál belépésre várakozó menekültek között. A kitüntetés átadási ünnepsége a Fészek Művészklub emeletén, a Kellér teremben volt 2017. február 12-én (vasárnap) 11 órakor. (1073. Budapest, Kertész u. 36.)

Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke

Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke

Az Ars Humanica Hungarica Kör 2010-ben alakult, majd Kuthi Csaba borász -, a Kör egyik kurátora ötlete nyomán -, megalapították 2011-ben a Magyar Civil Becsületrendet azért, hogy elismerhessék a nemes emberi tetteket: tehát, azokat a honfitársakat, akik figyelemreméltó helytállásukkal példát mutattak a „civil kurázsira” – és nem figyelt fel rájuk a kormányzat – valamilyen elismerést kapjanak politikai és vallási megkülönböztetés nélkül. (www.arshumanica.org)
A Kör tagjainak meggyőződése, hogy a közelmúlt és jelen Magyarországának igenis vannak hősei, akik nem a hivatalos elismerés reményében, hanem pusztán lelkiismeretük szavát követve cselekszenek.

Magyar Civil Becsületrend

Magyar Civil Becsületrend

 

Hankiss Elemér szociológus, filozófus írta a hétköznapi hősökről: „Nem jó az, ha az emberek nap, mint nap arra kényszerülnek, hogy hősi bátorsággal álljanak ki meggyőződéseik mellett, bármi lesz is ennek a következménye; vagy nem érezvén erőt e hősiességre, önmaguk előtt megszégyenülve, fülüket-farkukat behúzva kotródjanak el, és rossz lelkiismerettel, sunyin, mellébeszélve, dünnyögve, zavart tekintettel folytassák a párbeszédet egymással s a világgal. Nem jó, ha a lelkiismereti parancs és a kimondott szó között olyan nagy akadályok tornyosulnak, hogy csak hősi erőfeszítéssel lehet áttörni rajtuk. Nem jó, ha hősiesség kell ahhoz, aminek természetes emberi gesztusnak, mindennapi társadalmi gyakorlatnak kell lennie.”

Ars Humanica Hungarica Kör címere

Ars Humanica Hungarica Kör címere

A KORÁBBI DÍJAZOTTAK:
2012-ben a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést első alkalommal dr. Szarvas József székesfehérvári orvos és (posztumusz) Pásztor Emil, az egri Eszterházy Károly Főiskola tudós nyelvész professzora – kapta.
2013-as kitüntetettek egyike Fehér Sándor hegedűművész (posztumusz), aki a 2012 januárjában felborult Costa Concordia luxushajón, az általános pánik közepette mentette a gyermekeket, és eközben életét vesztette. A másik kitüntetést egy burgenlandi civil egyesület, a RE.F.U.G.I.U.S. (Rechnitzer Flüchtlings Und Gedenkeninitiative Und Stiftung) kapta. Ez a spontán szerveződött egyesület vállalta fel azt a szomorú feladatot, hogy emlékművet állítson annak a mintegy 200 munkaszolgálatos zsidó honfitársunknak, akiket Batthyányné, Thyssen-Bornemissza Margit grófnő rohonci kastélyának báli vendégei és a helyi lakosok mészároltak le 1945. március 24-ének éjszakáján.
2014-es kitüntetést a bocsánatkérés nemes emberi gesztusáért Sz. Bíró Zoltán történész, Deák Gábor könyvkiadó, Iványi Gábor lelkész, Ungváry Rudolf író kapta, akik 2012 októberében saját költségükre és kockázatukra kiutaztak Jerevánba, hogy a magyar nép nevében bocsánatot kérjenek az örmény néptől, az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov kiadatása miatt. Ezzel remélvén némileg enyhíteni a kialakult diplomáciai feszültséget és helyreállítani a magyar nemzet becsületét.
A másikat Harmathy Ildikó, vegyész, agrárgazdász, a káptalantóti Liliomkert őstermelői piac és közösségi tér létrehozója, életben tartója kapta, amivel azt a civil kurázsit és állampolgári küzdelmet ismerték el az odaítélők, amit ez a humánusan gyakorlatias kezdeményezés képvisel, és százaknak a megélhetését, ezreknek az örömét szolgálja.
2015-ös díjat Latrompette Matild kapta, a gyermeki test és lélek fizikai és szellemi erőtartalékainak feltárásában és kiművelésében végzett humánus és önzetlen tevékenysége elismeréséül.
A másik kitüntetett Bogdán László, Cserdi község polgármestere volt, aki a díjat az emberi reménytelenség és kiszolgáltatottság léleknyomorító béklyójának szétzúzása érdekében sikeresen végzett humánus és példamutató tevékenysége elismeréseként kapta.
2016-ban az egyik kitüntetést Morvay Imre (Pio) atya, a Betegápoló Irgalmas Rend pécsi rendházfőnöke kapta, a Magyarországon egyre többeket megnyomorító szegénység enyhítésében végzett társadalomformáló tevékenységéért.
A másikat pedig Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” vehette át, a magyar egészségügyben dolgozók és ápoltak érdekeiért folytatott állhatatos és eredményes küzdelme elismeréséül.

Láng Judit

*
Csillag Ádám videója a díjátadásról: