A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL

Négy dokumentumfilmet láthat a közönség 2014. szeptember 25. és október 3. között a Művész moziban a SZEMREVALÓ idei kínálatában. Az „Ábécé” a technokrata oktatási célok kreativitást sorvasztó hatására világít rá, „A méhész” egy kurd menekült sorsát mutatja be, a „Beltracchi – A hamisítás művészete” korunk legnagyobb európai műhamisítási botrányát beszéli el, Stefan Ruzowitzky Oscar-díjas rendező „A radikális gonosz” című alkotása pedig annak a pszichológia hátterét kutatja, hogyan válik valaki tömeggyilkossá.

Wolfgang Beltracchi munka közben
Wolfgang Beltracchi munka közben

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közösen hozza el a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. A dokumentumfilmek mellett idén 14 nagyjátékfilmet mutat be a fesztivál.

"Das radikal boese" - Christoph Rau
“Das radikal boese” – Christoph Rau

Szeptember 29-én, hétfőn 17 órakor fut „A radikális gonosz” című dokumentumfilm. Stefan Ruzowitzky, a „Pénzhamisítók”-ért Oscar-díjjal jutalmazott osztrák rendező legújabb alkotása megrendítően beszéli el, hogyan gyilkolták le szisztematikusan a náci különítmények Kelet-Európa zsidó lakosait. A film a gonosz eredetét kutatja, s annak a pszichológiai hátterét tárja fel, hogyan öldökölhettek derék családapák nap, mint nap, éveken át nőket, gyerekeket és asszonyokat, hogyan váltak tömeggyilkosokká.

A méhész

Szeptember 29-én, hétfőn 19 órakor és október 1-jén, szerdán 17 órakor látható a tavalyi DOK.fest München egyik fődíjának nyertese, „A méhész” című svájci dokumentumfilm. A szomorúsággal és iróniával teli történet Ibrahim Gezer sorsát beszéli el, akit a török-kurd háború viszontagságai mindenéből kiforgattak. Családját és hazáját elveszítve, hosszú és nélkülözésekkel teli bolyongás után, a méhészkedés iránti szenvedélyének köszönhetően talált új életre Svájcban.
Kedden 21 órakor mutatják be az idei SZEMREVALÓ egyik legnagyobb sikerre számító, rendkívül szórakoztató darabját, mely az idei Német Filmdíjon megkapta a Legjobb dokumentumfilm díját. A „Beltracchi – A hamisítás művészete” a 20. század második felének legnagyobb műhamisítási botrányát beszéli el. Egy lezser, minden hájjal megkent, bohém mestert látunk hivatása, a képhamisítás precíz gyakorlása közben. Beltracchi bámulatos szakértelemmel lelte meg a hézagokat a legnagyobb festők életművében, és saját képekkel töltötte ki azokat. Hamisítványait olyan aukciós házak értékesítették horribilis árakon, mint a Christies vagy a Sotheby’s – míg el nem követett egy hibát, s mindenre fény nem derült. A sármos, ellenállhatatlan csaló portréja így az art world működéséről is mesél.

Abece

A gyerekek 98 százaléka kiemelkedő tehetségként jön világra. Az iskola elvégzése után már csak két százalékuk az” – tudjuk meg az „Ábécé” című dokumentumfilmből, melyet október 1-jén, szerdán 19 órakor és október 3-án, pénteken 17 órakor vetít majd a Művész mozi. Az egyoldalú figyelem, amely csak a technokrata oktatási célokra és az elszigetelt tudástartalmak hibátlan visszaadására összpontosít, éppen azt a játékos kreativitást sorvasztja el, melynek segítségével a gyerekek új, önálló megoldásokat találhatnának. A rendező – Erwin Wagenhofer – munkássága nem ismeretlen a magyar közönség számára. A “We Feed the World” és a “Let‘s Make Money” című alkotásaiban már megmutatta, milyen leleplező erővel nyúl a globális horderejű témákhoz. Új munkája az oktatást, a napjaink oktatási rendszerei mögött megbújó gondolkodást veszi szemügyre.
Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)

Vélemény, hozzászólás?