Darvas-Malonyai Eszter és Molnár Kata Orsolya az idők kezdete óta ismerik egymást – látszik is rajtuk, hiszen fél szavakból, sokszor csak egy pillantásból értik egymást, és ezt a harmadikként közéjük csöppenő idegen is rögtön érzi. Együtt felnőni és aztán együtt dolgozni, sokak szerint nagy veszély – szerintük a legnagyobb áldás. A Birdie Communications két alapítójával beszélgettünk – Esztert Katáról, Katát Eszterről faggattuk.

 

– Eszter, mit tartasz Molnár Kata Orsolya legfontosabb emberi értékének?
Eszter: A melegszívűségét, az őszinteségét, az egyenességét. Ezt nagyon szeretem benne, mert így mindig tudom, hogy mi történik. És, bár ez nem emberi érték, de a kapcsolatunkat, hogy mindig bízhatok benne.
– Kata, te mit tartasz Darvas-Malonyai Eszter  legfontosabb értékének?
Kata: A legfontosabb érték, amit ad nekem, a biztonság. A puszta lénye ad egy olyan biztonságot, amiből tudom, hogy semmi baj nem történhet a világban, amíg ő van, ez a legfontosabb.
– Miért jó együtt dolgozni?
Kata: Nagyon kreatív, csomó dolog eszébe jut, amire én sose gondolnék. Különlegesen látja a világot, és ez nagy inspirációt ad a munkában. Ezen kívül senkivel nem lehet ennyire konfliktusmentesen dolgozni. Tökéletes összhang van közöttünk.
– Miért fontos ez számodra?
Kata: A biztonság miatt.
– Eszter, miért szeretsz együtt dolgozni Katával?
Eszter: Amikor ezen a kérdésen elgondolkodom, az jut eszembe, hogy mi nem is „dolgozunk”, a szó hétköznapi, prózai értelmében. A Birdie-ben csináltunk Katával egy világot. Nyilván néha vannak olyan feladatok is, amikhez esetleg nincs kedvem, de sosem dolgozunk – hanem folyamatosan diskurálunk egy emberrel, akivel otthon vagyok a világban, ami csodálatos.
– A Birdie Communications-ban tehát a munkához való viszony tehát lényegesen eltér a hagyományostól…
Kata: Abszolút. Én nagyon sokáig azt hittem – mert ezt láttam gyerekkoromban –, hogy a „munka” a legtöbb ember számára egy taposómalom, egy kellemetlen szükségszerűség, amit azért végeznek, hogy megéljenek. Amióta van a Birdie, azóta a munka öröm.
Eszter: Így van, ráadásul mi csak azzal tudunk együtt dolgozni, akinek szívből dolgozunk – így az ügyfeleinket is nagyon szeretjük.
– Mióta dolgoztok együtt?
Kata: 2012-óta.
– Mi Kata legfontosabb szakmai kompetenciája?
Eszter: Egyrészt elképesztően jól ír, másrészt pedig a precizitása. Nálam sokkal pontosabban és precízebben csinál mindent. Ez csodálatos dolog. Ezeken kívül rendkívül jól szerkeszt is.
– És Eszti?
Kata: Az a látásmód, amivel úgy helyezi a dolgokat kontextusba, ahogy sem én, sem az ügyfél nem tenné. Olyan eredetiséggel közelít meg kérdéseket, ami hihetetlen sokat tesz a közös munkánk minőségéhez.
– Meg szoktál lepődni Eszter ötletein?
Kata: Igen, elő szokott fordulni. A Holland kertész szobra például ilyen eset volt. Nagyon perverz és bizarr, közben meg briliáns ötlet volt. A Mozinet forgalmazta a Borgman című filmet, ahol a főhős az egyik embert a másik után tette el láb alól, többek között egy holland kertészt is. A gyilkosság után fejjel lefelé betette az áldozatokat egy vödörbe, amit cementtel fixált fejnél, majd az egészet leengedte egy tó aljára. Erre született meg az ötlet: a tó alján lebegő hullát készítsük el szoborként, és azt tegyük ki a Művész moziban installációként. Hát nem zseniális ötlet? Amit még fontosnak tartok, hogy Eszti egy bulldog. Ha egy feladatot elkezd, ő szisztematikusan végigmegy rajta, addig amíg meg nem oldja.

 – Milyenek Kata szövegei?
Eszter: A Pauker Nyomda hírlevelei például fantasztikusak, és soha nem tudnám így megírni őket. És ami napi rutinnak tűnik, pedig nem az, hogy nagyon jók a Facebook oldalaink, Katus egy perc alatt alkot meg egy ötletből egy csodálatos mondatot.
Kata: Úgy érzem, hogy az az igazi erősségünk, hogy ketten hozzuk össze a tökéletes munkát. Beszélgetünk valamiről, elmondjuk a közös ötleteinket, Eszti kitalál valamit, és én abból csinálok egy mindenki számára értelmezhető és érthető írásanyagot.
– Mi Kata szakmai küldetése? Milyen az ő szakmai vágyképe?
Eszter: Katus jövőképében az van, hogy több dolgot csinálunk egyszerre. A Birdie jövőjét úgy képzeli el, hogy egyre több számunkra nagyon fontos területen vagyunk jelen. Katától nem tudom elválasztani se a zenét, se a különböző kreatív dolgokat, biztos vagyok benne, hogy mindig ott lesznek az életében. A Birdie-ben pedig Katushoz legjobban az illene öt év múlva, hogy szervez, vezet egy céget, embereket delegál. Mindig fontos lesz az életében a kreatív alkotómunka, a Birdie Communications-ben pedig inkább az operatív oldalát élheti majd meg.
– Mi lesz öt éven belül Eszter szakmai küldetése?
Kata: Esztit azt tenné boldoggá, ha a Birdie egy nagyon biztos hátországot biztosítana neki a családi élet mellett. Tudom, hogy a család számára rettenetesen fontos, ez ad neki biztonságot, inspirációt és lendületet. Nem tudom elképzelni, hogy otthon ül, és csak neveli a gyerekeit, ez halálra untatná. A Birdie olyan helyen szerepel Eszti terveiben, ahol egyszerre tudja megélni a karrier és a kreativitás örömeit, az alkotást, amit a mi munkánk ad, és mellette mégis van ideje és lehetősége a családjával lenni.
– Melyik emberi tulajdonság az, ami a cégfejlesztésben a legfontosabb?
Eszter: Azt gondolom, hogy a barátságunk a legfontosabb. Nagyon-nagyon fontos, hogy egy szeretetteljes közegben tudunk naponta döntéseket hozni, amikor a munkánkkal foglalkozunk. Amikor barátkozunk, akkor nagyon tisztán barátkozunk, amikor pedig dolgozunk, akkor nagyon tisztán dolgozunk. Katus iszonyatosan jól tud új  ügyfeleket szerezni, abban Ő zseniális, de azt gondolom, hogy ezen ügyfelek megtartása már a kapcsolatunk erejét mutatja.
– Hogyan tudjátok feldolgozni a konfliktusokat, a mindennapi munkákból eredő problémákat?
Kata: A kettőnk között lévőket? Olyanok nincsenek. A konfliktusaink konkrétan 10 mp-ig tartanak. Ha valamelyikünk elszúr valamit, a másik nyilván ideges lesz vagy megijed, de nyomban verbalizáljuk, átbeszéljük, és legközelebb máshogy csináljuk. Ennyi volt a konfliktus.
– Eszter melyik emberi tulajdonsága, ami segít a cég sikerében?
Kata: Ő a legcukibb ember a világon. Elolvad tőle mindenki, elmegyünk egy ügyfélhez, és persze nem szoktunk rosszul dolgozni, de ha iszonyatosan rosszul dolgoznánk, neki még azt is elnéznék, annyira szeretik.
– Mi az a film, milyen az a zene, ami a másikra a legnagyobb hatással volt?
Kata: Eszter olyan filmeket szeret, melyeknek önmagukon túlmutató üzenetei vannak, melyek kicsit messzebb viszik a gondolatait.  Legutóbb a Sráckor tetszett neki, és nagyon szereti a romantikus komédiákat, mint amilyen a Holiday. Ami a zenét illeti, Eszti szereti a komolyzenét, inkább a klasszikusabb dolgok állnak hozzá közel.
Eszter: Katus szereti a science fictiont, a szuperhősős dolgokat. A zenében pedig mindenevő, és énekel is nagyon jól, nagyon sok zenét mutatott már nekem alfától az omegáig, ezért gondolom, hogy mindent meghallgat.
– Mi volt Eszter eddigi legnagyobb szakmai sikere a Birdie történetében?
Kata: Nehéz elválasztani Eszti szakmai sikereit a kettőnk szakmai sikereitől, mert amit a Birdie-ben valamelyikünk csinál, arra közös dologként tekintünk, de ennek ellenére a saját történetünkből emelnék ki valamit, amire én nagyon büszke vagyok, és elsősorban Eszti érdeme. 2013 nyarán a (mi történetünkben) első Mozinet Filmnapokon megjelent egy cikk a Népszabadságban, hogy a Mozinet közösségi élménnyé varázsolja a mozilátogatást és a filmnézést. Ennek az volt az oka, hogy elkezdtünk rendezvényeket csatolni a Mozinet premierjeihez. Ezt Eszti munkája tette lehetővé, és ez egy nagyon szép siker.
– Mi volt a Katus legnagyobb szakmai sikere?
Eszter: Két ilyen példát is tudok említeni: az egyik szorosan kapcsolódik a Birdie-hez, a másik pedig nem, de azt is elmondom, mert iszonyatosan büszke vagyok rá: ez nem más, mint a  Filmtekercs. Katus a barátaival létrehozott a semmiből egy olyan internetes filmes oldalt, ami ma a legnagyobb magyar független online filmes magazin. Több, mint 20 újságírójuk van, akik önkéntesen végzik a munkájukat – ez az, ami engem lenyűgöz, hogy Katus ennyire össze tudja fogni ezt a rendszert. Ami pedig a Birdie-t illeti: Katus nagyon jó az ügyfélszerzésben, az hogy olyan minőségi ügyfeleink vannak, mint a Mozinet vagy a Lizzy Card, elsősorban neki köszönhető.
– Mi a kedvenc édességetek?
Eszter: Valami, amit a nagymamája sütött. De a nutellás kiflit is nagyon szeretjük a Kossuth Lajos utcában, bármikor, amikor hozok neki, nagyon boldog.
Kata: Eszti kedvence a túró rudi.
– Miben más a ti vállalkozásotok, mint a konkurens cégek?
Eszter: A Birdie Communications a barátságra és a folyamatos fejlődésre épül, tulajdonképpen nem is a nyereségszerzés igénye hozta létre, hanem hogy csináljunk együtt valamit, amiben jók vagyunk. Elképesztően jól kiegészítjük egymást, a képességeink, a látásmódunk, a tudásanyagunk. Úgy dolgozunk, hogy közben „nyitva marad a fejünk”, és egy nagyon harmonikus közös gondolkodás folyik. Azt gondolom, hogy nagyon komoly ereje van annak a 30 évnek, amióta együtt létezünk.
Kata: A cégek is érzik azt az erőt, ami bennünk van, hogy amit mi együtt csinálunk, az nem tud rosszul elsülni. Azt hiszen, az is vonzó számukra, hogy azáltal, hogy nem az iskola felől érkeztünk ebbe a szakmába, hanem alapvetően a művészvilágból, olyan szemléletet tudunk adni, amit nagyon sok konkurensünk nem képvisel. Talán ez a legnagyobb erősségünk, a nem szokványos látásmód.
– Milyen előnyei származnak az ügyfeleknek, a lehetséges megbízóknak ebből az erős szimbiózisból?
Kata: A világunkba, amit felépítettük, csak olyan embereket engedünk be, akikben mi is hiszünk. S bár ez talán a mai világban luxusnak hangzik, mi nem dolgozunk olyan ügyféllel, aki nem illik bele ebbe a világképbe. Így leszünk azonban képesek úgy képviselni az ügyfelet, mintha a saját termékünket, cégünket képviselnénk, és olyan kapcsolatot kialakítani, hogy azt érezze, mi „egyek vagyunk”, és úgy küzdünk az ő céljaiért, ahogy a saját céljainkért is küzdenénk.