A rejtetten agresszív személyek mindennél fontosabbnak tartják a győzelmet. A manipulatív taktikák egész tárházát alkalmazzák eltökélten, ravasz módon, sőt esetenként irgalmatlanul, csak hogy megkapják, amit akarnak – ám közben gondosan ügyelnek arra, nehogy mások meglássák igazi arcukat. Mivel befolyásolási kísérletnek látszólag nyoma sincs, áldozataik hagyományos védekező reflexei nem lépnek működésbe, ezért a manipuláció alanyai általában fel sem ismerik, hogy valaki épp megpróbál föléjük kerekedni, befolyásolni vagy meghátrálásra akarja kényszeríteni őket.

Ez a szakmailag alapos, de mindenki számára közérthető könyv segít felismerni a rejtett agresszív viselkedést, esetleírásokkal szemlélteti a manipulátorok által leggyakrabban alkalmazott technikákat, és tanácsokat ad, hogyan kezeljük őket. Segítségével bárki könnyebben felismerheti a „báránybőrbe bújt farkast”, ha az útjába akad.

Civilizált hétköznapjaink csakúgy nyüzsögnek az elfojtott agresszióval élő személyektől – ez teljesen érthető és normális velejárója kultúránknak, amely nem tolerálja a nyíltan erőszakos viselkedés szinte semmilyen formáját. Így aztán nincs mit tenni, egyik legtermészetesebb érzésünket kénytelenek vagyunk kordában tartani.

Mindezt azonban nem tehetjük következmények nélkül: az elfojtott indulat más alakot öltve megjelenik – legtöbbször erős versengési hajlam, és az azt kísérő manipulatív fegyvertár kíséretében.

 Ezzel a viszonylag gyakori, összetett pszichológiai jelenséggel foglalkozik a szerző jelen könyvében, részletesen bemutatva a manipulatív személyiség jellemzőit, kitérve a manipuláció okaira, az agresszivitás típusaira, az ilyesfajta személy céljaira, eszköztárára, kapcsolatépítési stratégiáira.

A kötet további részében a velük való hatékony bánásmódhoz kapunk kulcsot (manipulatív és kontrolláló technikák felismerése, új játékszabályok felállítása).

A kiadványt a szerző által legfontosabbnak vélt 17 könyvet felsoroló bibliográfia, valamint Kövi György tanulmányértékű utószava és Síklaki István kimondottan izgalmas írása („A manipuláció arcai”) zárja.

A borítóterv: Gregor László munkája

 

 

 

A KÖNYV ALAPADATAI
A könyv címe: „Báránybőrben
Alcíme: „A nyílt agresziótól a manipulációig
Szerző: Dr. George K. Simon, Jr., PhD
Kiadója: Háttér Kiadó
Szerkesztő: Balogh Ferencné
Fordító: Kövi György
Illusztrációk és borítóterv: Gregor László
Fogyasztói ára: 2490-, Ft