Hamza Razyani-t – a sikeres kurd sportolót – megfosztották versenyein szerzett érmeitől és kiérdemelt pozícióitól, miután az iszlám vallásról a bahá’í hitre tért át. Ezt követően az Iráni Biztonsági Szolgálat erői az ország elhagyására próbálták kényszeríteni.

Hamza Raziyani

Mielőtt Hamza Razyanibahá’í lett, tagja volt az Iráni Nemzetközi Jujitsu csapatnak és több mint 70 érmet szerzett judo-ban és jujitsu-ban.
2013-ban hat aranyérmet nyert három különböző harcművészeti ágban és kiérdemelte a Nyugat-Irán legjobb technikával rendelkező sportoló címet.
Elnöke volt a Kermanshah Jujitsu Egyesületnek is.
Miután a bahá’í vallást választotta hitének az iszlám helyett, kiejtették a csapatból és megfosztották minden jogától ezen a területen.
2014. június 13-án a biztonsági erők razziát tartottak irodájában, majd őrizetbe vették, és fogva tartották egy ideig. Augusztus 12-én megfenyegették és beidézték a Kermanshah Hírszerzési Minisztériumhoz. Ezek után nem maradt sok választása, és úgy határozott inkább elhagyja Iránt. Miután elment az országból, a hatali nyomás folytatódott a családja irányába. Édesanyja enyhébb fajta szívinfarktust szenvedett, melynek következtében kórházi ellátásra szorult.