Három magas-szintű ENSZ emberi jogi szakértő szólította fel Iránt, hogy függessze fel a folyamatos pusztítást a történelmi bahá’í temetőben Shiraz városában, mivel ezek az intézkedések „elfogadhatatlanul” sértik a vallásszabadsági jogokat. Egy közös sajtóközleményben Heiner Bielefeldt, a vallások szabad gyakorlása képviseletében, Ahmed Shaheed az Iráni emberi jogok képviseletében, és Rita Izsak, az ENSZ független szakértőjeként a kisebbség védelemben, nyilatkoztak megdöbbenésükről, a jelentések kapcsán, melyekből értesültek, hogy a bontási munkálatok újra folytatódnak augusztustól.

ENSZ szakértők
A temetők, mint más istentiszteleti helyek, alapvető részét képezik annak, ahogy az emberek gyakorolják vallásukat, és lehetőséget teremtenek alapvető jogaik érvényesítésére meggyőződésükkel kapcsolatban. Jelentőségük túlmutat fizikai jelenléten.” – mondta Dr. Bielefeldt.
A temetők elleni támadás elfogadhatatlan és a vallásszabadság joga elleni szándékos sértésnek minősíthető.” – tette hozzá. „Az iráni kormánynak sürgős lépéseket kell tennie!”
Dr. Shaheed kifejtette: „A bahá’iok-nak meg vannak szokásaik és vallási előírásaik az elhunytak végső nyugalomba helyezéséről saját temetőikben, és a kormánynak kötelessége van nem csak, hogy tiszteletben tartani ezt, hanem megvédeni a pusztításoktól.”
Ms. Izsák felszólította az iráni kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket, melyek védik a vallási kisebbségeket.
„A bahá’íok üldözésnek és erőszakos tetteknek vannak kitéve.” – nyilatkozta Ms IzsakA hatóságoknak meg kell védeni őket a további diszkriminációtól és megbélyegzéstől.”
Szükségesek az erőfeszítések, hogy meg lehessen óvni és fenntartani a kulturális örökséget, melyet a vallási kisebbségek jelentenek, beleértve a temetőket és más vallási jelentőséggel bíró helyszíneket.” – fogalmazta meg.
A temető nyughelyet biztosít 950 bahá’í-nak. Sokan közülük történelmi jelentőségű vagy jeles személyek az Iráni Bahá’í Közösségből. Ezen a helyszínen temették el például, azt a 10 bahá’í nőt, akiket 1983-ban kegyetlen módon felakasztottak, és akik mára szimbólummává váltak az iráni kormány halálos üldöztetésének.
Ez első bontási munkálatok áprilisban kezdődtek, melyet az Iráni Forradalmi Gárda nevében végeztek, hogy helyet biztosítsanak az új sport és kulturális központnak.
A feltárás csak egy nagy, sekély lyuk létrejöttéig terjedt ki, mivel a nemzetközi nyomás és az iráni polgárok felháborodásának hatására több hónapra leállították a további munkákat.
Azonban az augusztusi jelentések szerint, a Gárda újra építkezésbe kezdett a területen és ennek kapcsán nagyjából 30-50 sírból távolítottak el földi maradványokat és öntöttek helyükre betont, a leendő létesítmény alapjának elkészülése céljából, mely állítások szerint könyvtárnak, mecsetnek, étteremnek, színházak, gyermekmegőrzőknek és egy sportcsarnoknak adna otthont.
A Shirázi Bahá’í Közösség tagjai könyörögtek a helyi hatóságoknak, hogy érvényesítsenek egy állandó leállásról szóló megállapodást az építkezésben, továbbá kompromisszumot ajánlottak fel, miszerint helyet adnak a sportközpont megépülésének, távolabb a bahá’í sírhelyektől, így maga a temető rész zöld terület lehetne.
A bahá’íok elmondása szerint viszont a helyi hatóságoknak nem sok hatalmuk van a Forradalmi Gárda felett, akik három éve szerezték meg maguknak a földterületet.
Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség képviselője köszönetét fejezte ki az ENSZ-nek a három szakértő nyilatkozatával kapcsolatban. „Hálásak vagyunk azét az erőteljes fellépésért, amit az ENSZ három független emberi jogi képviselője tett a shirázi helyzettel kapcsolatban.” „A nyilatkozatban Dr. Bielefeld, Dr. Shaheed, és Ms. Izsak egyértelműen jelzi Iránnak, hogy ezek a tettek teljes mértékben elfogadhatatlanok. A kormány felelőssége, hogy betartassa és végrehajtassa az emberi jogok megvédéséért hozott törvényeket, független attól kik követik el azok megsértését.”
„A jelenlegi kormány számtalan ígéretet tett az emberi jogvédelem fejlődését illetően, de a tényleges érvényesítés irányába tett lépések elmaradtak. A szavakat kellene most, hogy a tettek is kövesség!” – hangsúlyozta Ms. Ala’i.