A nemzetközi közösség kemény szavakkal illette az emberi jogok széleskörű megsértésének iráni gyakorlatát. 85 igen, 35 nem és 63 tartózkodás  mellett az Egyesült Nemzetek Közgyűlése megszavazta azt a határozatot, amely „komoly aggodalmakat” fejez ki a igazságszolgáltatási eljárást mellőző iráni kivégzések magas aránya, a kínzás gyakorlatának alkalmazása, az elterjedt önkényes fogva tartás, a gyülekezés, a szólás- és felekezeti szabadság korlátozása,  továbbá a nőkkel, etnikumokkal és vallási kisebbséggel, így a bahá’íokkal szembeni is tanúsított folyamatos diszkrimináció miatt.
Ez a szavazás világossá teszi a világ változatlanul fennálló mély aggodalmát azért, ahogy Irán saját állampolgáraival bánik, és ezzel együtt általában véve is felveti Irán szándékának komolysága kérdését, hogy tartsa magát a nemzetközi közösség tagjaként vállalt kötelezettségeihez.” – mondta Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség Legfőbb Képviselője az Egyesült Nemzetek Szervezeténél.
bani-dugal
Szomorú, hogy az Iránban elkövetett emberi jogokat sértő incidensek sora ilyen hosszú. Az iráni tisztségviselők visszautasító nyilatkozatai ellenére igen nehéz a fejlődésre utaló jeleket érzékelni. Ez különösen igaz az iráni bahá’íok helyzetére, akik az elnyomás egyéb formái mellett az ‘economic apartheid’ vagyis a gazdasági megkülönböztető kirekesztéssel is szembesülnek saját kormányuktól, amely minden lehetséges helyzetben azt keresi, miképp fossza meg őket munkájuktól, iskoláztatástól és lelkiismeretük indíttatásából fakadó szabad vallásgyakorlásuktól.
November elején például 124 bahá’íok tulajdonában lévő boltot és üzletet zártak be a kormány utasítására miután üzlethelyiségeiket két napra zárva tartottak egy fontos Bahá’í szent naphoz kapcsolódó megemlékezés miatt.
Ezen túlmenően pedig a bahá’íokat kizárják az egyetemi oktatásból, és még más korlátozások különféle válfajainak is ki vannak téve. El kell szenvedniük önkényes letartóztatást, fogva tartást és bebörtönzést csupán, mert törvényes vallásukat kívánják gyakorolni.
Jelenleg 86 bahá’ít tartanak bebörtönözve, és ezzel együtt 2005 óta több, mint 900 bahá’ít tartóztattak le, és a gazdasági kirekesztés legalább 1100 esetéről érkezett jelentés.

Hassan Rouhani

Hassan Rouhani

A helyzet nem javult Hassan Rouhani elnökségének államvezetése alatt sem, hiszen 2013. augusztusi hivatalba lépése óta legalább 185 bahá’ít tartóztattak le és minimum 540 gazdasági kirekesztésként definiálható eset történt.
Egyebek mellett az ENSZ-határozat arra szólítja fel Iránt, hogy „vessen véget a diszkrimináció valamennyi formájának beleértve a gazdasági ellehetetlenítést is” az iráni vallási kisebbségekkel szemben. Arra is utasítja Iránt, hogy haladéktalanul engedje szabadon „az összes vallásgyakorlót, akit azért tartanak fogva, mert tagjai vagy vallásgyakorlói valamelyik elismert vagy el nem ismert kisebbségi vallási csoportnak, beleértve a hét bahá’í vezetőt.”
A határozat előterjesztője Kanada volt és további 41 nemzet csatlakozott hozzá. Ez a 29. olyan értelmű határozat, amely a Közgyűlés emberi jogok iráni megsértése miatti aggodalmainak ad hangot 1985 óta.