Az állatoknál ugyanúgy kialakulhat nyomelem- és vitaminhiány, ha egyoldalúan táplálkoznak, mint a például a diétázó embereknél, mondja dr. JUHÁSZ CSABA állatorvos, aki speciális ételrepertoárt fejlesztett ki házi kedvenceinknek. A helyes állattartásról kérdeztem a kutatót.

dr. Juhász Csaba - fotó Díner Tamás

dr. Juhász Csaba – fotó Díner Tamás

Hogyan válasszunk megfelelő háziállatot? Melyek legyenek a fő szempontok?
dr. Juhász Csaba
: Mindenki a saját temperamentumának megfelelőt válasszon. Fontos, hogy mennyire sportos a család. Ha igen, akkor természetesen lehet mozgékony az új kedvenc. Kutyáknál különböző vérmérsékletűek vannak: az egyik szeret vadászni, a másik harci kutya, esetleg otthon házőrző, de vannak díszkutyák, és olyan is, amelyik egyáltalán nem alkalmas nyüzsgésre.
Fontos, hogy milyen és mekkora területet tud biztosítani az állatnak. Nem mindegy, hogy egy kertben tartható kutyáról van szó, vagy egy olyanról, amely állandóan a lakásban van velünk együtt. Ezek a szempontok, ami alapján kell megválasztani, hogy milyen méretű, fajtájú és habitusú kutyát, vagy macskát választunk.
Regisztráltatni őket az állatorvosnál: minden három hónapot betöltött kutyába kötelező csipet tetetni, amely az adatait tartalmazza, a macskákba nem, de annak, aki szeretné, van rá lehetősége, mert ha elkóborol esetleg a cica, akkor könnyebben megtalálható.

 • A hím kutyák és macskák körbejelölik a területüket. Ez probléma lehet, ha lakásban vannak tartva. Mit lehet tenni?
  – Ez az egyik ok, ami miatt érdemes ivartalanítani a házban tartott állatokat, a másik pedig a nem kívánt szaporulat visszaszorítása. Macskáknál és kutyáknál is az ivartalanítást érdemes hathónapos és egyéves kora között elvégezni, mielőtt ivaréretté nem válnak. Megelőző oka is van ennek, mert idősebb korban lehetnek prosztata problémáik is. Ha viselkedészavaros a kutya, vagy a macska az ivartalanítással az agresszivitásuk csökken.
  Az a macska, amelyik már rászokott a jelölésre, nehéz lesz leszoktatni róla: akár egy-két hónap is kellhet hozzá. A munkakutyákat -, például a vakvezetőket -, feltétlenül ivartalanítani kell, mert elvonhatja a figyelmüket egy-egy tüzelő szuka, és sokkal kiegyensúlyozottabb is lesz az állat: jobban tud majd a munkájára koncentrálni.
 • Miért veszélyesek a bolhák, és hogyan lehet ellenük hatékonyan védekezni?
  – Van kutyabolha, macskabolha, emberbolha: az utóbbi szerencsére Magyarországon nincs. A kutya -és macskabolha átmenetileg szállja csak meg az embert, ugyan nem marad meg benne tartósan, de megcsípi, tehát kellemetlenséget okoz.
  A kutyának és a macskának allergiát is okozhat, amely bőrtünetekkel jár. A nagyobbik baj, hogy a bolha a galandféreg petéjének hordozója. Ez bekerülhet az emberbe is, ami a bélrendszerben kifejlődve komoly baj okozója lehet. Fontos, hogy bolhátlanítsuk a kutyát és a macskát!
  Sokan úgy tudják, hogy az ember attól az ételféleségtől kaphat férget, amit beköpnek a legyek. Ez nem igaz! Csak a bolhától lehet a galandférgességet elkapni. Ha beköpi az ételt a légy és azt elfogyasztja az állat -, a csontkukacról beszélünk -, akkor azt megemészti, és a bélcsatornán keresztül kiürül. Ennyi és nem több. A légytől nem lehet bélférgességet kapni.
  Akkor lesz férges egy állat, ha egyrészt a bolhái hordozzák a petéket, másrészt például kutyasétáltatás közben más állat ürülékével érintkezik, ami tele van mikroszkopikus méretű galandféregpetékkel, harmadrészt pedig akkor, ha galandférges a sertéshús, amit hőkezelés nélkül adunk neki enni. Ez a „borsókás sertéshús”, ami az embert ugyanúgy megfertőzheti. Vadászat alkalmával a vaddisznóhús feldolgozásánál is vigyázni kell erre!

Tápláljuk egészségesen az állatainkat!

*

dr. JUHÁSZ CSABA állatorvos szórakoztató blogja, amelyben kedves és vicces állattörténetek olvashatóak, a linkre kattintva megtekinthető.