CANBERRA, Ausztrália — Ausztrália bahá’í közössége Malcolm Turnbull miniszterelnöktől, valamint több országos és helyi politikustól kapott köszöntő üzenetet Bahá’u’lláh születésnapja bicentenáriumának alkalmából.

Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull (Veni Markovski készítette fénykép a Wikimedia Commons jóvoltából)

Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull (Veni Markovski készítette fénykép a Wikimedia Commons jóvoltából)

Bahá’u’lláh születésének 200. évfordulójáról megemlékező, a kormány és a civil társadalmi szervezetek vezetői számára rendezett ünnepségre került sor 2017. október 9-én Canberrában, a parlament épületében.

„Eljött az idő, hogy méltóképpen ünnepeljük Bahá’u’lláh életét és tanításait egységről, barátságról, jószándékról” – írta üzenetében Turnbull miniszterelnök úr. Majd így folytatta: „a szeretet és elfogadás eszméjét üdvözölnie és képviselnie kellene minden ausztrálnak, hiszen ezen értékekre építve vált nemzetünk a harmónia és tolerancia jelképévé.”

A köszöntés fentiekhez hasonló megható szavain túl Ausztrália számos vezetője méltatta és hangsúlyozta a bahá’í közösség hozzájárulását a társadalmi harmónia megteremtéséhez.

„A bahá’í közösség meghatározó része egy gazdag és színes vallási térképnek, amely Ausztráliát oly sokszínű és toleráns társadalommá teszi” – jegyezte meg Peter Cosgrove főkormányzó a bahá’í-okhoz intézett üzenetében.

Mark McGowan, Nyugat-Ausztrália minisztere, hasonló értelmű köszöntésnek adott hangot, amikor úgy fogalmazott: „Nyugat-Ausztrália bahá’í közössége sokféleséggel jellemezhető társadalmunk igen aktív és egyre nagyobb szerepet játszó résztvevője, államunk társadalmi, kulturális és vallási szövetének mintázata kibontakozásához igen jelentős hozzájárulást téve.”

„Kétséget kizáró bizonyossággal mutatják meg, a multikulturális Ausztráliában, ahogy a sokféleségben rejlő érték több mint az egyes részek értékének összessége” – írta levelében Bill Shorten parlamenti képviselő, az ellenzék vezetője.

Sreven Cibo kereskedelmi miniszter pedig videoüzenetben fejezte ki tisztelgését.

Nem csak Ausztrália, hanem Európa több államfője és politikusa, mint például az osztrák köztársasági elnök és az angol miniszterelnök, sorra fejezték ki az elmúlt napokban köszöntőjükben elismerésüket a bahá’í közösség ezen nevezetes ünnepe alkalmából mindazért a tevékenységért, amelyet a társadalmi jólétért és harmóniáért, vallási megbékélésért a bahá’í közösség kifejt.