Annak ellenére, hogy a bahá’í hit ma már elismerten a nagy világvallások közé tartozik, még mindig számos országban üldözik követőit. Meglepő módon sokszor épp a bahá’í közösség békés hozzáállása szúrja a hatóságok szemét. Ezúttal Jemenben kell a hívőknek szembenézniük a jogtalan támadásokkal.

Badi'u'llah Sana'i, a jemeni Sana’a-ban köztiszteletben álló mérnök, akit bahá’í hite miatt tartóztattak le

Badi’u’llah Sana’i, a jemeni Sana’a-ban köztiszteletben álló mérnök, akit bahá’í hite miatt tartóztattak le

Legalább 25 bahá’í letartóztatására adtak ki parancsot a hatóságok a jemeni Sana’a városában. Az erőszakos intézkedés célja a nyomásgyakorlás: a hatóságok így igyekeznek hitük megtagadására kényszeríteni a közösség tagjait. A hívők ellen felhozott megalapozatlan és értelmetlen vádak között szerepel a kedvesség és a korrekt viselkedés gyakorlása abból a célból, hogy felkeltsék az emberek figyelmét hitük iránt. A vádak jellege nagyon hasonló az iráni bahá’í-ellenes magatartáshoz. A jelentések szerint valójában az iráni hatóságok állnak a tudósításokból kiszivárgott jemeni incidensek mögött.
Az eset nem egyedi, hiszen a jemeni bahá’í közösséget korábban is érték támadások.
Ezek egyike egy 2013-as ügy: Hamed bin Haydara letartóztatása és a vele szemben zajló bírósági ügy. Az attrocitást ráadásul 2016-ban, egy oktatási eseményen tömeges letartóztatások követték. A törvénytelen eljárás 60 embert érintett, akiknek fele bahá’í nő volt. A letartóztatottak egyike Kaiwan Qaderi, akit több mint nyolc hónapja tartanak fogva. A sort folytatta annak a Vöröskeresztnél dolgozó bahá’í alkalmazottnak a letartóztatása, akit április 5-én fogtak el Sana’a-ban kizárólag vallási hovatartozása miatt.

A legnagyobb jemeni város, Sana’a

A legnagyobb jemeni város, Sana’a

Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ képviseletének vezetője a következőket mondta a történtek kapcsán: „Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy lépjen föl a jemeni hatóságok – köztük a Belbiztonsági és az Ügyészi Hivatal – által végrehajtott fenyegető intézkedések ellen. Követeljék tőlük, hogy vessenek véget a közelmúltban elharapózó letartóztatási hullámnak, és engedjék szabadon a veszélyben lévő, bebörtönzött bahá’íokat.”
Határozott szavai így folytatódtak: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a jelenlétünkben és a hozzájárulásunkkal szaporodjanak egy vallási közösséggel szemben alkalmazott önkényuralmi, igazságtalan eljárások.”
A letartóztatások megkezdésével egyidőben, április 17-én több tucat bahá’í kapott telefonhívást 22:30 és éjfél között azzal, hogy másnap reggel jelenjenek meg a bíróság előtt. Ismerve a bahá’íokat ért üldöztetések előzményeit, és tekintettel a hivatalos, azaz bírósági eljárás keretében született idézések hiányára, a bahá’íok közös döntést hoztak, miszerint ügyvédeket bíznak meg ügyük képviseletével.
Egyikük, Badi’u’llah Sana’í, egy Jemenben köztiszteletben álló mérnök megjelent a bíróságon április 18-án – a munkahelyén kapott tanácsot követve. Azonnal letartóztatták, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy a bahá’íok beidézése csupán egy letartóztatásukra irányuló manőver volt.
Április 19-én további két bahá’ít tartóztattak le. Egyikük Walid Ayyash, egy előkelő jemeni törzs tagja, aki épp úton volt Ibb-ből Hudaydah-ba. A letartóztatott bahá’íok tartózkodási helye jelenleg ismeretlen, így az is kérdéses, hogy egyáltalán biztonságban vannak-e.
Számos bahá’í családnak kellett elhagynia otthonát Sana’a-ban, az igazságtalan meghurcoltatás elkerülése érdekében. Ezek közé tartozik Haydara felesége is, aki három éve küzd férje kiszabadításáért, miközben három lányukról gondoskodik, és aki ellen szintén elfogatóparancsot adtak ki.
Jement az elmúlt években polgári konfliktusok zaklatott időszaka jellemezte, ám a bahá’í közösség tagjai mindvégig pártatlanok maradtak. Arra törekedtek, hogy az embereket szolgálják, különös tekintettel a felnövekvő generációra, melynek tagjai a társadalmi megújulás előmozdítói lehetnek.
A legkülönfélébb területeket képviselő jemeni vezetők fejezték már ki együttérzésüket a bahá’íok iránt. Kormányhivatalnokok, prominens személyiségek és miniszterek is hangot adtak elégedetlenségüknek a hívők folyamatos meghurcolása miatt. Akadt köztük olyan is, aki a közösségi média fórumain ítélte el a közelmúltban lezajlott támadásokat.
Bani Dugal
Sok erőt ad nekünk, hogy ennyi különféle háttérrel rendelkező, tiszta szívű jemeni támogat bennünket. Ők kétségtelenül egyetértenek azzal, hogy a bahá’í közösség létét legitimizálni kell, más csoportokéhoz hasonlóan, illetve lehetővé tenni hozzájárulásukat társadalmunk haladásához, különösen az országot érő megpróbáltatások időszakában” – mondta Dugal.
További információk: http://news.bahai.org/story/1163/
A Magyarországi Bahá’í Közösség álláspontjától, és a bahá’í hit tanításairól további információk érhetőek el a www.bahai.hu weboldalon.