„A gyűlöletbeszéd paradoxona, hogy beszéd, de valójában cselekvés, mely szavak nélkül nem valósulna meg. A modern politikában a gyűlöletbeszéd a kommunikáció részévé vált. Kétféle identitást hoz létre, az egyiket a támadóban a másikat a sértett félben. És azért több mint az egyszerű beszéd, mert felszabadít rosszindulatú társadalmi folyamatokat, destruktív jogosultságokat éleszt, amelyek generációkat visznek bele a csoportok közötti gyűlölet köreibe.”

CSEPELI GYÖRGY szociálpszichológus ezen szavait idézve indult a Civil Rádió által szervezett Műhely-konferencia, amelyen három, egymást követő csütörtökön szakértők és szerkesztők együtt keresik a közösségekre nagyon veszélyes, mert elmérgesedett kommunikáció megfékezésének lehetséges módjait.

Az előadásokhoz közvetlenül kapcsolódó műhelybeszélgetéseken a Civil rádió kollektívája azt szeretné elérni, hogy a migránsok, az etnikai és vallási, valamint más kisebbségek ellen lázító, ellenséges indulatokat és előítéleteket gerjesztő szövegek megjelenésének a médiumokban legyen etikai korlátja. Ebbe a munkába invitálnak mindenkit, aki hisz az etikus újságírásban.

JELENTKEZÉS ITT:
https://goo.gl/forms/tk67xXNuH9uw7HcT2

HÁTTÉR:
Az Európai Bizottság által indított projekt keretében szervezett szemináriumon. A gyűlöletbeszéd ellen uniós médiaetikai kódex megírására fogtak össze hét uniós ország rádiósai. A társadalmi, a jogi, a szociálpszichológiai és a média háttér feltárására valamint a születő új kódexhez a javaslatok összegyűjtésére minden országban szemináriumokat szerveztek a projektfelelősök. Magyarországon a Civil Rádió a projekt gazdája. Arra számítunk, hogy az előadások és a workshopok jó alkalmat teremtenek a migrációs helyzet megismerésére, a gyűlöletbeszéd természetrajzának bemutatására, és az új kódex körvonalainak megrajzolására.

Ehhez a munkához nagy szükség van a magyar újságíró társadalomban a téma iránt érzékeny kollégák együttműködésére. Nem csak a menekültek a téma, hanem minden kisebbség, etnikaiak és vallásiak egyaránt. A programot azért szervezték három csütörtökre, hogy ne szakítsanak ki senkit egymást követő három napra a munkájából.

A SZEMINÁRIUMI ELŐADÁSOK INGYENESEK!

Vicsek Ferenc a Civil rádió vezetője megnyitja a konferenciát. Fotó: Láng Judit

Vicsek Ferenc a Civil rádió vezetője megnyitja a konferenciát. Fotó: Láng Judit

ELŐADÓK:
Csepeli György, szociálpszichológus, egyetemi tanár, (ELTE)
Koltay András, egyetemi tanár, a Médiatanács tagja,
Iványi Gábor, lelkész,
Kováts András, a Menedék Egyesület vezetője,
Bernáth Gábor, az MTA kutatója,
Bodrogi Bea, jogász a Civil Média alapítója,
Juhász Attila, a Politcal Capital elemzője,
Demeter Áron, az Amnesty International programfelelőse,
Perintfalvi Rita, teológus,
Ránki Sára, nyelvész,
Molnár Péter a CEU oktatója
Láng Judit szociológus – romológus,
Zádori Zsolt a Helsinki bizottság programvezetője.

A projekt keretében rádióműsorok is készülnek, amelyek az országban több rádióban lesznek hallhatóak.

A Civil Rádió nagyon fontosnak tartja, hogy a gyűlöletbeszéd elleni kódexbe a lehető legtöbb kolléga javaslata beépüljön.

HELYSZÍN:
Magyar Újságírók Országos Szövetségének székháza (MÚOSZ)
Budapest, Vörösmarty utca 45. Mikszáth terem.

IDŐPONTOK:
2017. március 23, március 30, és április 6. (Három egymást követő csütörtök)

JELENTKEZNI ITT LEHET:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd8UGi-7vottyFXe…/viewform…

FŐRENDEZŐ: CIVIL RÁDIÓ – VICSEK FERENC, GÖRÖG MÁRIA ÉS A KOLLÉGÁK – köszönet érte nekik!

AZ ESEMÉNY FACEBOOK-OLDALA:
https://www.facebook.com/events/1866321530292216/

A CIVIL RÁDIÓ HONLAPJA:
http://kronika.civilradio.hu/

 

CSEPELI GYÖRGY SZOCIÁLPSZICHOLÓGUS (ELTE) ELŐADÁSA:

„A gyűlöletbeszéd társadalom-lélektana, a gyűlöletbeszéd új karrierje, politikai stratégiák és a társadalmi tudat megmérgezése, az etikai önszabályozás esélye”