A Szaúd-Arábiában alapított „King Salman Award for Disability Research” rangos díjat olyan kutatók nyerhették el második alkalommal, akik kimagasló tudományos eredményeik mellett a önálló kutatásaikat, és önkéntes munkájukat a fogyatékkal élő embertársaik életvitelének, rehabilitációjuk segítésére fordítják. A „Szalmán Király-díj a Fogyatékosság Kutatásáért” idei nyertese: Sikné dr. Lányi Cecília.

Sikné dr. Lányi Cecília Cecília

 

Idén is 4 díjazott részesülhetett ebben az elismerésben. Két szaúd-arábiai kutató: Dr. Saeid Nen Abdullah Ibrahim Bu Halikah, Dr. Naser Ben Aly Ben Abdullah és Európából is 2 díjazott vehette át a megtisztelő elismerést: Dr. Stefano Vicari olasz orvos és Sikné dr. Lányi Cecília a Műszaki Informatikai Kar docense.
A díjra több mint 900 ajánlást küldtek be a világ minden részéből.
A független Bíráló Bizottság végül a második fordulóban (ahol már csak 200 jelölt maradt 22 országból) választotta ki a 4 díjazottat.
A Szalmán Király-díjat a Fogyatékosság Kutatásáért Sikné dr. Lányi Cecília az elmúlt 25 évben végzett széleskörű multidiszciplináris kutatásaiért kapta, melyek a virtuális világok, az online játékok tervezésétől – az internet akadálymentesítésén keresztül -, az informatika rehabilitációs célú kutatásáig terjed.
Az ünnepélyes díjátadásra Riyadban (Szaúd-Arábia fővárosában) került sor az 5. Disability & Rehabilitation Nemzetközi Konferencián 2018 április első hetében.
A díjakat His Royal Prince Higness Sultan Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud herceg és Dr. Sultan T. Al-Sedairy, a King Faisal Specialist Hospital and Research Centre ügyvezető igazgatója meghitt és felemelő rendezvény keretében adták át a négy kitüntetett tudósnak.