Az elmúlt év a menekültek éve volt, mondta dr. Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke. Hozzátette: Magyarországon huszonöt éve – a „Taxis-blokád” óta -, nem látott méretű progresszív (emberbarát, humanista) népmozgalom alakult ki a migránsok támogatására.

dr. Donáth Ferenc - fotó Láng Judit

dr. Donáth Ferenc – fotó Láng Judit

Donáth Ferenc elmondta: „népmozgalom, amelyet elsősorban nők irányítottak és valósítottak meg. Heteken, hónapokon keresztül sok ezer adag étel, sátor, pokróc, ruha jutott általuk a segítségkérőkhöz. Mindez nem csak a kormányzati akarat ellenére, azzal dacolva, hanem a hatalom teljes tehetetlenségét, gyengeségét megmutatva történt.
Mint hatvan évvel korábban az 1956-os munkástanácsok, úgy alakultak a semmiből 2015 nyarán először Szegeden, majd Budapesten a migránsokat segélyező szervezetek, melyek begyűjtötték és szétosztották az étel és ruha adományok tonnáit, információkkal látták el a segíteni akaró önkénteseket, a menekülteket, tolmácsokkal biztosították a kommunikációt, elsősegélyt szerveztek, folyamatos orvosi ellátást biztosítottak, és ehhez a feltételeket, berendezést, gyógyszert biztosították.
Soha hasonló közszerepet eddig el nem látó fiatalok, hangsúlyozom: többnyire lányok és asszonyok irányító és fáradhatatlan tevékenységet végeztek ennek érdekében.
Népmozgalmat használom ennek az összefogásnak a leírására, mert ez oly mértékben progresszív volt, akár egy forradalom. A nők forradalma a korrupt közélettel szemben az önzetlen adás, a humánum kollektív vállalásával.
Olyan esemény, aminek híre terjedt a nemzetközi sajtóban is, mely árnyalta azt a gyalázatot, amit a kormány az egész népre rávetített. Az 1945-ös falubizottságok történetét, az 1956-os munkástanácsok működését idézi meg ez a népmozgalom. E sorba tartozik, ezeket követi a 2015-ös szegedi és budapesti segélyező szervezetek megalakulása. És mi, akiknek baloldalon dobog a szívünk, büszkék lehetünk rájuk.”
dr. Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke a szervezet nevében mindenkinek boldog, szabad, eredményes 2016-os évet kíván.