Számtalan beteg gyermeknek okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 önkéntes meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat. A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket.

Mesedoktor 001

2013 augusztusában indult útjára a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program. A felhívás futótűzként terjedt, a kezdeményezéshez mintegy 25.000 önkéntes csatlakozott, akik közül 7200-an már olvastak is mesét az ország 42 kórházában. A mesedoktorok ugyanakkor nemcsak személyesen, de a távolságot és az időbeli korlátokat kiküszöbölve, weben keresztül is hozzájárulnak a beteg gyermekek lelki egészségéhez. A Youtube csatornán található 114 videót 14.000 kicsi láthatta az ország 30 gyermekosztályán, segítve a felépülésüket, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonukba, családjukhoz, és újra teljes életet élhessenek.
A személyesen meseolvasókat fogadó kórházak száma mára 42-re nőtt, így szinte az ország minden táján van olyan gyermek-egészségügyi intézmény, ahol lehet olvasni. Jelenleg hetente körülbelül hatvan ember olvas meséket az ország harminchárom településén. A beküldött mesevideókat pedig összesen harninc gyermekosztályon nézhetik meg a kis betegek.
A program a közelmúltban rangos nemzetközi elismerésben is részesült: 2014-ben – egyedüli magyarként –, elnyerte a 80 országban jelenlévő Nemzetközi PR Szövetség Golden World Award díját egészségügyi kategóriában. A kommunikációs szakma Oscarjának számító elismerés nyerteseit 415 nevező közül választották ki harminc kategóriában.

Mesedoktor 002

Jól emlékszem, gyermekkoromban mennyit számított, amikor édesanyám leült az ágyam szélére, amikor beteg voltam, és belekezdett kedvenc történetembe. Rögtön mesevilágba repültem, ahol a nyuszinak is fájt a foga, ahol a macit meggyógyította a doktor bácsi. Ugyanezt az élményt szerettem volna átadni a kórházi ágyban fekvő kis betegeknek is, ezért jelentkeztem.” – mondja Edina, aki a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba látogatott el 2014. júliusban.
„Az önkéntesek megnyugvást hoznak a beteg gyerekek napjába, csökkenti félelmüket, szorongásukat. Olyan környezetet teremtenek a gyerekeknek, amely segíti a gyógyulásukat, hiszen addig sem foglalkoznak betegségükkel, kiszakítja őket a kórházi steril környezetből” – nyilatkozta el dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályának vezetője. „Egy kis faluban élek Csongrád megyében, és sajnos nincs a közelben kórház, ahol tudnék mesét olvasni. Mivel nemrég az unokám is heteket töltött kórházban, így tudom, hogy minden segítség jól jön. Fiam segítségével felvettük kedvenc mesémet videóra, és beküldtük, hogy minél több gyermeket felvidítson a történet” – idézte fel Marika néni.
A személyes és webes programra a khgyogyvarazs.hu oldalon lehet jelentkezni.