A MAGYAR BESZÉDÉRT

Frumószai gyerek keresztszüleinek lenni annyit jelent, mint felelősséget vállalni egy magyarul tanuló csángó gyerekért. Levelezni vele, anyagilag támogatni a magyaróráit. Egy érem két oldala. Levelet írni, a fejlődését követni, bíztatni… Könnyű és egyszerű feladatnak tűnik, de nem az. Mert hosszú ez az út, olykor változatos, de nevezzük inkább göröngyösnek.

Neagu Adrián illusztrációja
Neagu Adrián illusztrációja

Abból kell kiindulni, hogy Moldvában, Csángóföldön igazából semmi sem kötelező, a magyaróra sem. Igen, van rá törvény, hogy az iskolában magyarórára beiratkozott gyerekek a középiskola elvégeztéig magyar anyanyelvet tanulnak a román tannyelvű iskolában. A törvénynek hosszú száma is van… De az élet más. Mert egyszerűen ,,nem még jár” órára, ha úgy esik. Nem mindenkire igaz ez, de megtörténik.
Állsz te ott tanárként a tanév kellős közepén s nincs ott a gyerek. Frumószán a 88 tanukóból kettő, olykor három hiányzik. Nincs, mert úgy amúgy sem jár iskolába már, vagy mert elvitték magukkal másországba a szülei, vagy mert épp kiment állatokat őröjzni , vagy…
Aztán visszajön. Hetente háromszor jár az órádra az iskolában.
Kezébe nyomod a keresztszüleitől kapott levelet. Szeretettel fogadod a jó meleg magyar házban is, fényképezhet, igazi vászonra festhet, teniszezhet, számítógépezhet, gyurmázhat…
Nem lépsz hátrébb egy lépéssel, mert újból elléphet. Hisz gyerek, nem ő dönt. Mert hát a marhákat valakinek őröjznie kellett… S ha nincs is oka, hogy miért nem tér be magyarórára? Akkor néz magába a tanár s fordítja úgy a dolgokat, hogy visszakerüljön a gyerek. Így esett, hogy a minap autó maketteket készítettünk kartonból. Előre jól bejelentetten. S megjelent ő is, s lám, marad is. Ezért köszönöm a keresztszülők, támogatók türelmét.
Van, akinek havonta visz levelet a postás Csángóföldről, van aki évente egyet kap.
Van, akinek érthető, gyöngybetűs levél jut, van akinek találgatnia kell, kitartóan fejtegetni az írást. És a többi, az átlagos levelek, majdnem azonos időközönkénti érkezéssel. Kiszámoltam, úgy 500 keresztszülős kapcsolatot tartottam fenn 2006 óta a frumószai magyarul tanuló gyerekek és a támogatók között.
Nem más a szerepem, csupán összekötő vagyok. Leveleket veszek át, címezek, küldök, nyitom a postaládát, majd örömmel kézbesítek, hangosan olvasom az írást, néha fordítok, sokszor javítok, gyakran dicsérek…

 Mögötted, előttem, ölemben, szívemben… - Neagu Adrián pillanatfelvétele
Mögötted, előttem, ölemben, szívemben…

Csodás kapcsolatokat borítékolok a lelkemben. S szerepet váltok egyszercsak, amikor egy rövidke bejegyzésben valaki a lányom keresztanyja, támogatója szeretne lenni. Anyává változom. Szívből köszönöm!
Ha szeretnél frumószai keresztszülő, támogató lenni, akkor írj a frumosza@yahoo.com címre!
Ha többet olvasnál a frumószai magyar nyelvű oktatásról, akkor ajánlom figyelmedbe az oldalunkat:
https://www.facebook.com/pages/Frum%C3%B3szai-Magyar-Oktat%C3%A1s%C3%A9rt-Nonprofit-KFT/283126478558709

 

Author: Máthé Kriszta

Tanulmányai: Ady Endre Sajtókollégium, Nagyvárad, Babeș–Bolyai Tudományegyetem, pedagógia-magyar szak, Kolozsvár. Három évi erdélyi tanári munka után 2006-ban Csángóföldre költözik, Frumósza faluban, magyartanár lesz a helyi román tannyelvű iskolában. Az első tanév magában egy harc, nincs a magyarórák számára szabad osztályterem, nincs órarend. Megfogalmazódik a lényeg: presztízskérdéssé kell varázsolni a magyarórákat, csak így lesz maradása. Megálmodja, megalkotja. Megszületik a kislánya. Új szelek fogadják visszatértekor. Kifogásolja a moldvai magyar nyelvű oktatás szakmai szintjét, ennek hangot is ad. Úgy véli, sokkal többet kellene kihozni a magyar nyelvű oktatásból, nehezményezi, hogy a magyar vezetők nem látják, nem értik, nem érzik presztízsnek a magyarórákat Csángóföldön. Úgy alakul, hogy a román tanügyi rendszernek köszönhetően marad Moldvában, az iskola igényt tart munkájára. Önálló nonprofit kft-t hoz létre párjával a frumószai magyar oktatásért. Önállósodnak. A 10. tanévet kezdi szeptemberben szakképzett magyartanári minősítésben magyar anyanyelvükre tanítja a frumószai csángó gyerekeket. Évente párjával együtt átlagban 100 gyereket tanít.

Vélemény, hozzászólás?