Mit tehetnek a vallások a menekültek sorsának jobbításáért? Erre a kérdésre keresték közösen a választ a különböző felekezetek egy madridi konferencián. A Menekültek Világnapján megrendezett eszmecsere egyik főszervezője a vallások összhangját hirdető bahá’í közösség.

Különböző vallási közösségek és civil szervezetek közel 300 képviselője gyűlt össze a madridi Iglesia de Jesus templomban 2017. június 20-án, a Menekültek Világnapján.

Különböző vallási közösségek és civil szervezetek közel 300 képviselője gyűlt össze a madridi Iglesia de Jesus templomban 2017. június 20-án, a Menekültek Világnapján

MADRID — Vallási és civil szervezetek közel 300 képviselőjének részvételével rendeztek konferenciát Madridban, a szolidaritás és a jószándék jegyében. A rendezvény egy égetően fontos témával, a kényszerű migrációval foglalkozott. A konferenciára 2017. június 20-án, a Menekültek Világnapján került sor a madridi Iglesia de Jesus templomban.

Többek között megrendítő előadást tartott Juan Medina, a Reuters fotósa: a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek útját bemutató dokumentumfilmje, illetve fotói az európai menekültügy megoldását sürgetik.

„Bármilyen megdöbbentőek is, fontos megmutatni ezeket a felvételeket újra meg újra, ahányszor csak szükséges” – mondta Medina. „Vannak, akik szerint a szenvedésről készült fotók és filmek ilyen mennyiségben eltompítják az érzékenységet, ezért csökken a hatásuk. Én viszont úgy gondolom, hogy nagyon fontos elmesélni az otthonukból elűzött emberek történetét, és megemlékezni szenvedéseikről. Ezek a fényképek megmutatják a bevándorlók életének kíméletlen valóságát: éles ellentétben áll a tengeri utazásban kimerült menekülteklétért folytatott küzdelme és a helyiek könnyed tengerparti sétája.”

2015-ben a spanyol kormány kötelezettséget vállalt több mint 17 000 menekült befogadására. Ezidáig 1200 ember érkezett, egyre komolyabb vitát gerjesztve az országban.

Az elmúlt években a spanyolországi bahá’í közösség felismerte, hogyaz eddiginél alaposabb és behatóbb társadalmi párbeszédre van szükség, ami a menekültügyet és annak társadalmi vonatkozásait illeti. Ennek hatására tudatosabbá válhatnának az emberek a problémával kapcsolatban. A bahá’í vallásúak ezirányú törekvésének alapja az a meggyőződés, hogy a vallás alapvető szerepet játszik a józan emberi gondolkodás kialakításában és a közösségek mobilizálásában, ami nagyban hozzájárul a társadalmi összhanghoz és a békéhez.

A konferenciát művészeti előadások színesítették, többek között egy latin-amerikai indián zenét bemutató koncert

A konferenciát művészeti előadások színesítették, többek között egy latin-amerikai indián zenét bemutató koncert

Több civil és vallási szervezettel karöltve a spanyolországi bahá’í közösséget is a konferencia kezdeményezői között találjuk. A rendezvényen a különféle háttérrelrendelkező résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat, megerősítve elkötelezettségüket a menekültek befogadására és támogatására irányuló tevékenységek mellett. Az esemény emellett fórumot biztosított olyan felszólalásoknak is, amelyekkel az előadók az emberek lelkiismeretére igyekeztek hatni, és a spanyol társadalomban meglévő könyörület parazsát lángra lobbantani.

„Az összejövetel célja hangsúlyozni a vallási közösségek fontos szerepét a menekültek integrálásában. Emellett teret ad a társadalmi életben való aktív részvétel során szerzett tapasztalatok és tudás megosztásának, a legkülönbözőbb témákban” – mondta Leila Sant Massarat, a konferencia elnöke és a spanyol bahá’í közösség képviselője.

„Függetlenül az általunk beszélt nyelvtől, a bőrszínünktől vagy a születési helyünktől, mindannyian emberi lények vagyunk, alapvetően azonos identitással.”

A konferencia felhívta a figyelmet a Spanyolországban működő vallási alapú szervezetek építő jellegű munkájára, amit az egyre nagyobb számban érkező menekültek érdekében végeznek. A keresztény Sant’Egidio Közösség képviselője mesélt egy helyi kezdeményezésről a közönségnek. Az akció keretében a menekültek felé irányuló kedvességet és megértést igyekeznek erősíteni a jövevények neveinek felolvasásával. „Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy menekült nem csak egy fogalom, hanem egy emberi lény, akihez név tartozik” – mondta a felszólaló.

Sergio Garcia, a spanyolországi bahá’í közösség közkapcsolati felelőse más, egyházi szervezetekhez kötődő, menekülteket támogató kezdeményezéseket mutatott be.  Példaként hozta a muszlim közösség egyik megmozdulását, aminek keretében a szükséget szenvedő családok számára biztosítottak élelmiszert. Emellett beszélt a zsidó közösség tapasztalatairól is: ők menekülttáborokban tartózkodó fiataloknak segítettek.

„A szolidaritás igazi szellemisége jellemezte a résztvevők hozzáállását” – mondta Dr. Garcia. – „A különböző csoportok magával ragadó összhangban tanácskoztak és tevékenykedtek.” Az összejövetel egységes szellemiségének szép kifejeződéseként a konferencia egy alkonyatkor elfogyasztott lakomával zárult, a Ramadán alkalmából.

Ha szeretnél többet megtudni a vallások egységét hirdető bahá’í világvallásról, látogass el a www.bahai.hu weboldalra.