“Honvédelmi Intézkedési Terv”, azt mondják ezek, HIT, hogy még lidércesebb legyen, alighanem ugyanaz a kreatív klik-szakértő találta ki a betűszót, mint aki a Pedagógusok Önértékelő Csoportját (PÖCS), csak akkor még ivott, azóta meg már valami durvábbat tol. Hogy az óvodások és az iskolások (nota bene: a gyerekeink) masírozgassanak, szalutálgassanak, óvónénik légópincéket alakítsanak ki, tanárbácsik a stratégiai fontosságú okiratok megsemmisítését gyakorolják, a dadusok azt rikoltozzák, hogy “atomvillanás balról”, a csemeték pedig lövészteknőkbe vermeljék el magukat. KONOK PÉTER írása.

Konok Péter író, történész - fotó: Láng Judit

Konok Péter író, történész – fotó: Láng Judit

Ezek hülyék. Ezek hülyéket akarnak belőlünk is csinálni. Országnak látszó karácsonyi bejglijükbe ágyútölteléket akarnak, mazsolának bele a gyerekeinket.

Ez az ő vas- és acéllogikájuk.

Kevéssé ismert, hogy a zseniális Kazohinia írója, Szathmári Sándor csupán a behinek kaotikus, zavarodott, irreális világát szánta társadalmi gúnyrajznak (ahol Gulliver saját világával szembesül, anélkül persze, hogy ezt észrevenné). A mérnök végzettségű, reálérdeklődésű Szathmári a hinek teljesen ésszerű, érzelemmentes, szuperracionális államgépezetének króm és neon rémképében éppen azt írta le, hogy milyennek képzelné az ideális társadalmat. A hinekhez képest Gulliver kaffogó, loncsos ősember, a behinek között csupán egy érdekesen eretnek, kissé furcsa behin.

Gyermekkatonák itthon - fotó: life.hu

Gyermekkatonák itthon – fotó: life.hu

De mit szólna Szathmári Gulliverje Nerniához, ahol a hin módszerességre és anyagelvűségre, a költséghatékony tömegsírokra és a szociális temetésekre, a teljes, szisztematikus lerablás, kiaknázás, ellopás és felélés rideg racionalitására egy velejéig behin nacionalizmus és klerikalizmus rémálomszerű, vihogó vízióit húzzák; egy virtigli kitalált középkor posztmodern látvány-feudalizmusát, megspékelve a gyerekek keresztes hadjáratával? Mit szólna ahhoz, hogy a precízen, pedáns módszerességgel kisajtolt ezermilliárdok jó részét gigantikus kertitörpékre: sasmadaras stadionokra és emlékművekre, hittanra, VIP-páholyokra, okoskerítésekre és fairtásra költik? Hogy a technokrácia rezzenéstelen arcú, gyilkos chicagói fiúi helyett immár kancsal ufóhívők és vöröspetty-szakértők vezénylik a monetáris végbelpolitikát? Hogy a hideg számítás kosztümös, dohos fantazmákkal bábozik?

Hogy fejhangon tutulva indiánosdit játszik a rothadó államgépezet?

A valóság – legalábbis itt mifelénk, Kelet-Irreáliában – szokás szerint lepipálja a hagymázas képzeletet. Valahogy elfurcsultak a dolgok.

Baromira elszaladt már ezekkel a ló.

KONOK PÉTER

*

Deák Dániel a Budapesti Corvinus Egyetem professzora nyilatkozott 2018. január 3-án az ATV “Egyenes Beszéd” című műsorában Rónai Egonnak, a kormány iskolai militarizálási szándékával kapcsolatban.
http://www.atv.hu/videok/video-20180103-deak-daniel