t-rex

GIF (ejtsd: dzsif, bár gével is sokan mondják) képeket mindenki látott már: Ott villogtak a kilencvenes évek minden weblapján, a kétezres évek elejének számos blogján, és noha manapság már nem annyira divatosak és szembtűnőek mint a kezdetekkor, ma is megtalálható számos példányuk az online térben.

under_construction

A GIF képformátum, a hárombetűs kiterjesztés valós jelentést takar: “graphics interchange format” vagyis grafikai fölcserélhető formátum.
Az első .gif file közel harminc éve látott monitorvilágot, 1987. június 15-én a CompuServe, a legelső amerikai online szolgáltató hozta létre az első ilyen képet, ami a Daily Dot szerint egy repülőgépet ábrázolt.
A GIF célja eredetileg a gyors képátvitel volt a lassú modemes internetkapcsolatok korában, hiszen tömörített formátuma kis méretben volt képes nagy mennyiségű adat továbbítására. A formátum ezen felül elsőként volt képes színt ábrázolni.
A GIF volt egész egyszerűen a legjobb és legsokoldalúbb képformátum, mondta Alexander “Sandy” Trevor, a CompuServe GIF-csapatának egykori főnöke a Daily Dotnak, s hozzátette: Ha adatvesztés nélkül akarunk grafikai információt továbbítani, a mai napig nincs jobb mint a GIF. JPEG jobb fotókhoz, hiszen ezeknél nem számít az adatvesztés. A PNG pedig noha jár némi előnnyel, de többnyire nem éri meg az extra vesződséget.
A GIF új formátuma, az 1987-es 87a névre hallgató feljavított változat pedig már képes volt tömörített animációk tárolására, késleltetett időzítéses technikával.

red_butt

ELTERJEDÉSE
Rövid és mókás animációkat a kilencvenes évek végének privát honlapjain is láthattunk, ám elterjedésükben leginkább a Tumblr és a keresőmotorok képkereső része volt a ludas. Fórumokon főleg nagy divat volt egy időben szellemesnek tartott animációkkal válaszolni, ám az internetes közösségek egy jelentős részén ez már nem csak faragatlanságnak de sok esetben szabályszegésnek is számít.
Gondoljunk bele; egy komoly téma közepén járunk és egyszercsak valaki odaugrik és szteppelni kezd. Lehet, hogy nem mindenki tartaná idevalónak, még ha a jobb humorú résztvevők talán nem is botránkoznának meg annyira.

shake_it
Az önkifejezés ezen formájára szokás mondani, hogy nincs saját véleménye, elképzelése, hozzászólása az ilyen fórumvendégnek, hanem pusztán azért, mert nincs jobb mondanivalója, próbál ilyen módon gúnyolódni. Egyébként játék- és egyéb közösségfórumokon a nemtetszés és az egyetértés kifejezésére is szoktak (volt) ilyen módon felelni. Többnyire “ban” vagyis kitiltás, vagy legalábbis moderátori figyelmeztetés az ilyen móka vége.
Animált GIF-eket szoktak cégek is használni bár igényesebb helyeken inkább fogadnak egy tisztességes webdesignert és nem sajnálják a pénzt a designra.
A mozgó céglogók éppen a GIF bohémsága miatt nem mindenhol számítanak igényes megoldásnak.
A TÉMÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI ÍRÁSOK
http://www.dailydot.com/entertainment/gif-history-steve-wilhite-olia-lialina-interview/
http://mashable.com/2012/06/15/gifs-25-anniversary/
http://mashable.com/2012/10/19/animated-gif-history