Emléktúrát szervez 2016. június 16-án Losonczy Géza, Szilágyi József, Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, kivégzésének 60. és a rendszerváltozást hozó újratemetésük 27. évfordulója alkalmából a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete (NITBSZ) és a Szembenézés Alapítvány. Gyülekezés 10 óra 45-től a Gyorskocsi utcai rendőrségi bejáratnál. dr. Donáth Ferenc elnök és Eörsi László történész vezetésével innen indulva az idősebbek külön buszon, a fiatalok biciklis csoportban látogatják végig a történelmi esemény helyszíneit, a Gyűjtőfogház Kisfogházát, ahol kivégezték a forradalmárokat, majd az Újköztemető 301-es parcelláját, ahol eltemették őket. A történész előadók Eörsi László és Fónay Jenő lesznek, verset mond: Zsolnai Júlia. A részvétel ingyenes.

A Nagy Imre per vádlotjai

A Nagy Imre per vádlottjai

A program: Gyülekezés 2016. június 16-án, 10 óra 45-től a Gyorskocsi utcai rendőrségi bejáratnál. Fényképezés az épületen belül tilos.
11 órakor, az egykori gyorskocsi utcai börtön tárgyalótermében beszédet mond Mécs Imre, verset szaval Zsolnay Júlia, összefoglalja a korabeli eseményeket Eörsi László történész. Az összefoglaló alatt a per hanganyagából részleteket is megszólaltatnak.
Aztán a fogda épületének falán lévő emléktáblát, majd a Vértanúk terére átmenve Nagy Imre, Szilágyi József, Losonczy Géza és Donáth Ferenc emlékművét megkoszorúzzák. 15 órakor átmennek az egykori kivégzés helyszínére a gyűjtő fogház kisfogház-emlékmúzeumába, ahol követik az elítéltek útját, megemlékezve mindazokról, akik az 1956-os forradalom megtorlásának áldozataivá váltak. (A vezető itt Fónay Jenő lesz.)
Körülbelül 16 órakor az Újköztemető 301-es parcellájánál tisztelegnek az áldozatok sírjánál.
Innen busszal visszahozzák a program résztvevőit a Kossuth térre, és elbúcsúznak.

Eörsi László történész

Eörsi László történész

Közlekedés: idősebbek részére autóbuszt bérel a szervezet, a fiatalok részére pedig kerékpár-csoport alakul, amelyet Eörsi László történész vezet.

Bringázz, vagy buszozz a Nagy Imre kormány tagjainak utolsó útján!

Ismerd meg a történtek helyén a tényeket! Nézd meg a halálos ítélet kimondásának jeltelen, a nagyközönség elől ma is elzárt helyét, (az egykori tárgyalótermet) a siralomházat, a kivégzőhelyet, és hallgasd közben a történtekről a történelemtudóst és néhány egykori résztvevőt! Eörsi László történész, az 1956-os Intézet kutatója, számos könyv, tudományos publikáció szerzője, aki mindent elmond és megmutat, ami érdekes lehet. Emlékezzünk együtt a jeltelen közös gödrökből 60 éve előkerült, összedrótozott, arccal a föld felé fordított testű mártírokra és a rendszerváltáshoz vezető, máig érvényes igazságukra.
Ne feledd:1989. június 16-án az újratemetéssel kezdődött a rendszerváltás! Amikor a forradalom után 33 évvel, végre újra önként ment utcára emberek tömege – az úgynevezett létező szocializmust is temetni.

Nagy Imre és társai újratemetése 1989.06.16-án

Nagy Imre és társai újratemetése 1989.06.16-án

A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni a név és személyi igazolványszám megadásával lehet, mert kizárólag ennek előzetes leadásával lehet belátogatni a ma is büntetés-végrehajtási intézményként működő első helyszínre.

Donáth Ferenc elnök - Nagy Imre társaság Budapesti szervezete - fotó Népszava

Donáth Ferenc elnök – Nagy Imre társaság Budapesti szervezete – fotó Népszava

 

Feliratkozni az emléktúrára  Donáth Ferencnél, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnökénél (a Nagy Imre per másodrendű vádlottjának fiánál) lehet a 
donath56@freemail.hu  és 56seta@gmail.com e-mail címeken.

 

Láng Judit