A DOGONOK DUÁLIS VILÁGA

Él egy nép a nyugat-afrikai Mali Mopti régiójában, akik több szempontból is rendkívüliek. A dogonok megközelítően ötszázezren vannak (Mali lakosságának 4,3%-a), az ország központi részén elhelyezkedő, Bandiagara nevű fennsík lakói. A főleg mezőgazdaságból és vadászatból élő népcsoport falvai jellegzetes sárépületekből állnak. A rájuk jellemző építészetükön felül nyugat-Európában közkedveltek a dogonok fából készült különös álarcai, faszobrai, lakatos- és bőrdíszműves alkotásai. Területükön a korábbi lakosok gyakran függőleges sziklafalakra épített házai a világörökség részét képezik. Mindez azonban eltörpül amellett, hogy a dogonok Afrika utolsó olyan népcsoportja, akiknek a kultúrája kizárólag szájhagyomány útján létezik. Amikor a 20. század közepén nyugati kutató érkezett hozzájuk, azt tapasztalta, hogy elképesztően bonyolult vallási rendszerrel és rituálékkal és olyan tudással rendelkeznek, amire nehéz tudományos magyarázatot találni. A dogonok évszázadokkal az európai tudomány előtt már ismerték a kettős csillagrendszereket, bár ennek az elméletnek az igazságtartalmát egyes antropológusok erősen vitatják…

Amikor Marcel Griaule francia antropológus 1931-ben rátalált a dogonokra, nem is sejtette, miféle különleges kincsre lelt.
1956-ig tanulmányozta a népcsoport tagjait és szokásait, tudását és hiedelemrendszerét, de kétségkívül a legnagyobb eredményt 1946-ban érte el, amikor – 15 év ismeretség után –, végre megengedték neki, hogy találkozzon a legnagyobb bölcsükkel.

A vak „varázslót” Ogotemmêlinek hívták, és megtanította Griaule-nak mindazt, amit a törzs tudott, megmutatta az ősi szimbólumaikat, és beavatta a Kozmosszal kapcsolatos tudásuk részleteibe.
Ogotemmêli olyan csoport tagja volt, akik se az iszlámmal, se a kereszténységgel nem ismerkedtek meg, hanem saját, ősi kultúrájuk teljes birtokában vannak: külön számrendszerük, mértékegységeik, és rendkívül átfogó anatómiai, orvoslási és csillagászati tudományuk van. Vallásuk és kultúrájuk legfőbb eleme: a kettősség és ennek a duális létezésnek az emberre gyakorolt hatása.

Hitük szerint eleinte az ember kétneműnek született, akkoriban mindenki egyszerre férfi és nő is volt.
Ráadásul az emberek kettesével születtek, mindenkinek volt egy ikertestvére is.
Dogon_vrouwen_man_en_kinderen
Ez a legősibb kor az igazi Paradicsomi állapot volt: akkoriban minden ember gyakorlatilag halhatatlan volt, és semmiben nem szenvedett hiányt.
A dogonok mitológiája szerint az idők kezdetén történt egy súlyos baleset: megszületett egy lény, akinek nem volt ikertestvére, és az egyik nem hiányzott belőle. Ő volt a Sakál, egy erőszakos, mindig többre vágyó teremtmény, aki magánya és lelki társtalansága miatt „több dolgot tett, mint ami szavakkal elmondható”.
Ő lett az első egynemű férfi és az első halandó, akinek ünnepe a földi halál és a férfiúi nem ünnepe lett.
Dogon_Hunter
A Sigui Fesztivált hatvan évenként rendezik meg, s ez az ünnep erősen kötődött egy bizonyos csillaghoz az égen, amely nem más, mint a „Szíriusz B”, egy fehér törpe, amely a „Szíriusz A”-val alkot kettős kozmikus rendszert.
A probléma ezzel főképpen az, hogy a Szíriusz B annyira halvány a társcsillagához képest, hogy a nyugati tudomány mindössze 1862-ben igazolta, hogy van ott valami más is az igencsak fényes „Szíriusz A” mellett.
Csillagok viszonya
A Hubble űrteleszkóp 2005-ös képei alapján kimutatták, hogy mindössze Föld-méretű a kis csillag (míg tömege a Napunkénak 98%-a).
Hogy a dogonok, akiktől a teleszkópok és műholdak használata finoman szólva is tökéletesen idegen, honnan tudták, hogy a Szíriusz egy kettős csillagrendszer, arra viszont semmi, de semmi magyarázat nincs.

A népcsoport vallásának eredettörténetében „a dogonok az ikercsillagok gyermekei”.
A kettes szám és a megkettőződések a dogon számmitológia és az ősi filozófiájuk alapja.
Meggyőződésük, hogy a Szíriuszról származnak, és természetes módon tisztelik eredetük helyét.
(A Galaktika szerkesztőségi cikkének másodközlését vitaindítónak szánjuk. A PR Herald hamarosan közreadja a témával tudományos alapossággal foglalkozó szerzőnk írását. A Szerk.)
Dogon Circumsion Cave Painting

Author: Jakab Andrea

A Galaktika című magazin szerkesztőségvezetője

Vélemény, hozzászólás?