Színes tájékoztató a “10 millió Fa” környezetvédelmi szervezet 2019. október 20-án tartott  II. Országos találkozójáról.

Kedves Ültetők, Tízmilliófások!

Megint egy csodásan nehéz, de felemelő munkanap áll mögöttünk, a 10 millió Fa II. Országos Találkozója. Most is a Duna vizén, ezúttal a Trip hajón találkoztunk, melynek lehetőségét ezúton is köszönjük a hajó kapitányának, Magács Lászlónak és a hozzánk jó szívvel álló legénységnek.

fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

Találkozó a Trip hajón – fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

Legutóbbi, alig két hónappal ezelőtti találkozónk óta közösségünk több mint kétszeresére nőtt. Száma naponta változik, de körülbelül 110 országos közösségünk van. A nagy számban vidékről is érkező önkénteseink száma is megnőtt az augusztus végi I. Országos Találkozó óta. Jó volt látni, hogy nagyon sokan kezelték a helyén, megfelelő súllyal az eseményt és akár messziről is ideutaztak. Köszönet nekik.

A közelgő Élet Napja országos ültetési program, közösségünk első összehangolt ünnepi akciója, a 10 millió Fa nulladik évének próbája. Mint az egybegyűltek között, valamint más, ezúttal jelen nem lévő közösségeinktől begyűjtött információink szerint, máris nem jöttünk hiába létre: nagyjából mintegy 500 fácska lett elültetve eddig, s ennek a bő tízszerese szerepel az idei tervek között.

fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

A “10 millió Fa” környezetvédelmi szervezet II. Országos Találkozója – fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

A II. Országos találkozót is Tüske Ferenc önkéntes társunk fogta össze és “celebrálta”. Magát a nap programját alapvetően ő szerkesztette, s az esemény házigazdai feladatait is ő látta el. Szintén nagy köszönet megnyugtató profizmusáért!

A napot indító bemelegítő és hangulatoldó gyakorlatok után vettük számba, hogy régiónként mennyi fa lett elültetve máris, illetve hogy az egyes jelenlévő közösségeink hány darabot terveznek a továbbiakban.

A "10 millió Fa" környezetvédelmi szervezet II. Országos Találkozója - fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

Ezt követte a beszámolóm, mellyel a mostanáig megtett utat értékeltem és a jelen állapot helyzetképét vázoltam fel. Beszéltem az alapítvány pillanatnyi állásáról, a szervezetté válás elgondolásairól, a megnövekedő számú közösségeink kezelésének kérdéséről, hosszú távú tervekről, de legfőképp: az Élet Napjáról, amelynek során országos közösségünk első ízben adhatja komoly bizonyosságát, hogy az ültetéseink megkezdődtek. Sokan vagyunk és aktívak vagyunk. Addigra legeltökéltebb szándékaink és az ígéretek szerint beindul a weblapunk, s ha minden igaz, közösségünk még egy nagyon komoly meglepetést is tartogat.

Előadás közben - fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

Bojár Iván András előadás közben – fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

A már megszokott batyus ebédet több kisebb csoportra bontott foglalkozások követték. Ezeken az egyes csoportok hasonló kérdésekre adtak más-más válaszokat, melyeket aztán összesítettünk. Ezt követően Fried Zsuzsa önkéntesünk beszámolója következett közösségünk adminisztratív és egyelőre nem létező, de a jövőben más alapítványi szervezetekhez hasonló gazdasági ügyeinkről. És köszönet Fedor Mariannak, aki az Élet Napja kapcsán előttünk álló kommunikációs szempontokra és tennivalókra hívta fel a figyelmünket.

Alapos beszélgetés folyt az erdész-kertész-ökológus szakértői csoportunk körében is, akik egyébként épp a II. Országos Találkozó előtti napon tették le az asztalra a 10 millió Fa szakmai alaptéziseit a Mit-hol-hogyan című ültetési segédletet, melyet máris sokan használnak.

fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

fotó: Pongrácz Anita és Fülöp Norbert

A hátralévő programok lényegében különféle megközelítésekben, de ugyanazzal a témával, az Élet Napjával foglalkoztak. Az eseményhez kapcsolódó gyakorlati szempontok feltérképezése zajlott.

Kiemelten hálás köszönetünk két fotós önkéntesünknek, kiknek képei ebben az összeállításban szerepelnek: hála Pongrácz Anitának és Fülöp Norbertnek a képekért, akik végigdolgozták velünk a napot.

Végül pedig hadd mondjak kiemelt köszönetet legközvetlenebb munkatársamnak, Hervai Franciskának, aki halkan, de lenyűgöző profizmussal rakta össze, készítette elő, szervezte meg a 10 millió Fa II. Országos Találkozóját.

A legfontosabb, ami most előttünk áll, az Élet Napja, mely az idén november 9-e szombatra esik. Dolgunk, hogy minél több alkalmi résztvevőt, de közösségünk tagságát is mozgósítsuk, rávegyük az ültetésre. Minden kéz számít. Ahogy minden szív is számít. A II. Országos Találkozó egyik általános tapasztalata volt, hogy erre a kettőre egészen biztosan szükségünk van, ha ültetni szeretnék. Márpedig ez a helyzet. Ültetünk!

 

A “10 millió fa” környezetvédelmi szervezet facebook-oldala a linkre kattintva megtekinthető.