NEM SELYEM A ZSINÓR, NEM LÉTRA A LÉTRA

fotó: HVG

Olvasom budapesti ismerőseim érzelmektől felfokozott tudósításait a főpolgármesteri ünnepségről. Próbálkozom, de valahogy nem ragad magával a lelkesedés. Sőt, duzzogva, dohogva jöttem el. Mintha a szervezőknek nem esett volna le, hogy az október 23-i ünnepség alapvetően nem 1956-ról szól, hanem 2019-ről. Erről kellett volna ugyanis. Részben az 1989-et harmincévvel követő évről, részben pedig arról az évről, amelyben a magyar, különösen pedig a nagyvárosi, budapesti társadalom jelentős közösségei végre fellélegezhettek, megélhették, hogy bárminemű tyrannia is fenekedett évtizeden át a kárukra, az a korszak elmúlt. Ötvenhat ma egy apropó, egy ürügy volt, kellett volna legyen, hogy az a sok ember újra szabad szívvel élvezhesse a városát.

Fotó: Bojár Iván András
A szerző felvétele

Ehelyett jött egy 1956-os iskolai ünnepség temérdek búvalbaszott muzsikával. Annyi kesergés-nyavalygás volt, mintha a mai napnak nem fiestának kellett volna lennie, örömünnepnek afelett, hogy a jó legyőzte a gonoszt, a becsületes a tolvajt, a bántalmazottak lerázták magukról a bántalmazót. Az elmúlt hetek társadalmi alapélménye ez volt. Miért nem tudta ez az ünnepség ezt a középpontba állítani? Igazi hejehuját, nevetést, táncot.

Meghallgattam Cseh-Bereményi számát a Budapestet…, hát, senki nem mondhatja, hogy nem imádom, nem imádtam születése pillanata óta ezt a dalt, de az senkinek nem tűnt föl, hogy a ma Budapestje egy ezerszer pezsgőbb, élőbb, világvárosibb Budapest, mint ami János és Tamás hajnali féldeci kevertes szürkefalú Budapestje volt? Ez valami fals nosztalgia, hogy most, amikor végre jó, akkor visszaálmodjuk magunkat abba a szarba, amit csak Cseh-Bereményi dalaival lehetett legalább valahogy elviselni?

 

Hajós, a dalgyáros indíthatott volna, vagy indíthatna akár ezután is slágergyárat, amely a ma Budapestjét énekli meg, nem depisen, nem enerváltan, hanem, ahogyan ez a lüktető multikulturális szexy európai nagyváros ma él, s amelyet kizárólag a vetített háttér hangvétele tudott megidézni.

Ehelyett a színpadon nagy bátran elmondta, hogy Karácsony sikere nem selyemzsinór a regnáló hatalom felé, főleg nem létra, hogy majd ebből ő sikeres miniszterelnöki jelölt legyen. Erre mi szükség volt? Dehogyem selyemzsinór! Naná, hogy az! Dehogynem létra! Majd valahol gyártósoron és nem a politikai boxarénában fogják majd előállítani a holnap miniszterelnökét?

Ez amúgy teljesen ellentmond a nemzetközi politikának, ahol gyakorta előfordul, hogy valamelyik nagyváros kipróbált, tapasztalt polgármestere mutat később annyi képességet, hogy a szavazók elhiggyék, hogy miniszterelnöknek is alkalmas.

Fotó: Index.hu
Hajós András és Karácsony Gergely – Fotó: Index.hu

De van még egy, sokkal fontosabb szempont. Amikor a pár hete még ördögi hatalomtechnikáiról híres Orbán Viktor, túl egy-két kínos és védhetetlen szitun, amelyben éppen hogy nem a társadalom fölé hosszú fenyegető árnyékot vetve emelkedő gránitszobor, hanem ütődött kapkodó (már mindenki elfeledte tőle a “sas nem kapkod legyek után” dakota mondást?) és főként önmagát nevetségessé tevő helyzetben mutatkozott, a most fazonját kereső ellenzékben valaki azt mondja, hogy nono, itt nincs ám ambíció senkiben, hogy elvegye a főnök játékát (inkluzíve a 3000 ezer milliárdjával együtt), hanem itt aranyos meghunyászkodásra vagyunk ám roppantul felkészülve!

Na én ennél a pontnál komolyan elszomorodtam. Mennyi kell még a belvárosi zsúrfiúknak, hogy megértsék, ez a “nem-nem selyemzsinós, aztán meg semmiképpen sem létra” szöveg egy olyan embernek, amilyen Orbán és sajátos befülledt mikrovilága, a gyengeség jele. Ahonnan amazok jönnek egy csibészeltető, paríroztató civilizáció. Nem odabent a Zeneakadémián, ahol Orbán elrebegett egy színtelen beszédet, hanem kint a Nagykörúton, ahol szintén Orbán, csak éppen a 2006-os, masírozott. A hozzá hasonlóknak a lovagiasság, még ebben a totál félreértett formájában sem tiszteletet ébresztő gesztus, hanem az agyhalott, hatalmi inkompetencia szinonimája.

fotó: Humen online
2019. október 23-án – az 1956-os forradalom kitörésének emléknapján, a nemzeti ünnepen -, fekete ruhás neonácik vonultak a főváros utcáin, majd megrohamozták az Auróra közösségi házat. Mivel az éppen zárva volt, így a támadók jobb híján leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, illetve neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot. (Fotó: Humen online)

Ha eddig orosz rulett ment, akkor ne vegye már elő az ellenzék a Fekete Péter kártyáját, mert elsírom magam! A vas most meleg, most tessék ütni. Orbán nem találja a helyét, a szerepét, és ő (meg gondolom Pintér Sándor) aki a leginkább tudja, hogy miért váltott át csicska üzemmódra. Miért lett olyan cuki, hogy akár betegesen imádott stadionjait is beáldozná egy népszavazáson, ha ez az ára hogy hatalmon (és vélhetőleg szabadlábon) maradjon.

Boldog vagyok, hogy Karácsony Gergely visszaszerezte a Budapestieknek a várost. Magyarországnak a köztársaságot. Köszönet érte. A dögrebőgő nyavalygás után elmondott beszédében végre volt energia, üzenet, okos megjegyezhető szlogenek. Igaz, ez egy régivágású szabaddemokrata beszéd volt, sok állati rokonszenves társadalom és politikaelméleti kategóriával.
A szabadság, szolidaritás, emberi jogok olyan műfajok, akár a szex, amiket gyakorolni kell, beszélni róluk felesleges: a hasonlattal szemben ugyanis absztrakt dolgok és unalmasak. Aki nem diplomázott belőlük, azoknak magas is.

Fotó: Bojár Iván András
Fotó: Mérce.hu

Meg aztán, Karácsony zöld polgármester lenne. És ez nem zöld beszéd volt a nagyon is konkrét huszonöt fokos októberi estén. De ami a személyéből áradt, az átvitte ezeket a gödröket. Ezt az energiaszintet tartva kell erőteljesnek, kérlelhetetlennek lennie. És soha sem kiengedni, hiszen láttuk már, az ellenfél harcmodorába minden szabályon kívüli eszköz belefér.

Március 15-ére bulit kérek, jókedvet, új fiatal arcokat a most új politikusok mellől. Az agit-prop szakkör szervezőit, kiknek a műsor dekadens dramaturgiája volt köszönhető, ne engedjék színpadhoz közel. Olyanokat hívjanak, akik értik ezt a kort. Meg a demonstráció mibenlétét.

Author: Bojár Iván András

BOJÁR IVÁN ANDRÁS (Budapest 1964) művészettörténész, művészeti szakíró, kurátor, közel kétezer cikk, interjú, esszé, tanulmány, novella, memoár és néhány kötet szerzője, vagy szerkesztője. 1989–1994: A Magyar Narancs című lap alapító szerkesztője, 1990–91 során főszerkesztője; 1989–1999: szerteágazó tevékenység az elektronikus média kulturális, művészeti és építészeti műsoraiban. Magyar Televízió: Mezítláb, Kultúrember, Mélyvíz, Múzsa, Kézirat, Repeta, Lyoni omnibusz, Hello Magyarország, Záróra, Publikum c. műsorokban munkatárs, szerkesztő, műsorvezető; 1992–2000: a Café Bábel című társadalomtudományi folyóirat szerkesztője; 1992–1997: óraadó, majd adjunktus a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film Tanszakán; 1998–2016: az OCTOGON architecture&design folyóirat alapítója és főszerkesztője; 1999-ben létrehozza az OCTOGON Építészetkritikai Műhelyt (OÉM) ; 2003-ban az általa főszerkesztett OCTOGON Pulitzer-emlékdíjban részesült; 2004-ben munkásságáért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel díjazzák; 2004-ben megalapítja a Szeretem Budapestet Mozgalmat; 2005-ben a Budapest2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt igazgatója; 2006–2009: az OCTOGONart Galéria megalapítója és működtetője; 2007–2009 között az OCTOGONart Galériával párhuzamosan működteti a Körzőgyár nevű kiállítóhelyet; 2006–2011: Budapest Főváros Közgyűlésének városarculati tanácsnoka, képviselő, majd főpolgármesteri főtanácsadó; 2009–2010: Rádió Café: Építő kritika – a kiskanáltól a villákig című beszélgetőműsor szerkesztője és műsorvezetője; 2013-tól kezdve művészeti írói tevékenysége mindinkább a fotó felé fordul. Cikkeket,tanulmányokat publikál, előadásokat tart fotótémában; 2015-től tevékenysége a szépirodalomra fókuszál, novellákat, irodalmi esszéket, visszaemlékezéseket ír; 2018–2019: az Építészfórum internetes újság főszerkesztője; 2019 júliusában létrehozza a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezetet, aminek a vezetője. Számos könyv szerzője. Emellett kiállításokat rendezett a Bartók 32 Galériában, a Műcsarnokban, a Balassi Intézet külföldi helyszínein (Bécs, Párizs, Berlin etc.), a Deák Erika Galériában, a FUGA-ban, az ENSZ székházában Bécsben, valamint közel száz (köztük fotó-) kiállítást az OCTOGONart Galériában és a Körzőgyárban, valamint művészeti vásárokon. Legutóbb, 2016 áprilisában a Mai Manó Házban rendezett kiállítást Hauer Lajos fotográfus számára. 2018-ban édesapja, Bojár Iván életművét mutatta be a 2B Galériában, és Budapest Bizarre címmel csoportos tárlatot rendezett a B111 Loftban. DÍJAI: 1996: Suvenir-díj; 1997: Tell Vilmos-díj, MTV Képzőművészeti Szerkesztőség; 1998: Magyar Lajos-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MUOSZ); 1999: Ezüst szög-díj. * FŐBB MŰVEI: • Új magyar építészet (kiáll. kat.), 1998 • Preisich Gábor (monográfia), • Építészek-Vallomások, Budapest, 1999 • Virág Csaba (monográfia), • 100 ház Budapesten a kilencvenes években, Budapest • Kortárs magyar építészet, Budapest. * Káli Nagy Könyv (2018)