A “371 csillag” című műsorban, amely a Nemzeti Színházban lesz 2018. május 19-én, szombaton, 18 órakor, az auschwitzi és a birkenaui koncentrációs tábor lázadó roma áldozataira  emlékeznek a szervezők. Főszervező: Joka Daróczi János a Roma Produkciós Iroda Alapítvány vezetője, Támogató: Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Fővédnök: Járóka Lívia az Európa parlament alelnöke.

A Nemzeti Színház előadása a fiataloknak szól, hiszen ebben a táborban gyerekek, fiatalok, idősek voltak együtt. De a fiatalok voltak a legharciasabbak és a legbátrabbak, mi pedig szeretnénk ennek az egyedülálló bátorságnak emléket állítani. Auschwitzban nem volt olyan, hogy a fogva tartottak fellázadtak volna. Az elszántság és az élni akarás, az élet szeretete mutatkozik így meg – mondta Langerné Victor Katalin a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár egy korábbi megemlékezés kapcsán.

A “371 csillag” című gálaest a Nemzeti Színházban megemlékezés az auschwitz-birkenaui lágerben történt lázadásra. A 371 csillag azt jelenti, hogy ennyi gyermek született az auschwitz-birkenaui itt és ugyanennyit gyilkoltak meg. Arról, hogy a romák holokausztja miként zajlott, nagyon keveset tudni, hiszen akik ott voltak, akik megjárták a poklot, nem adták tovább a fájdalmakat, nem meséltek erről.

Joka Daróczi János főszervező:
A gálaműsor története 2006-ra nyúlik vissza, amikor az Európai Roma Fórum elnöksége „a Bátorság és a Roma Ifjúság Napja” néven jóváhagyta az ötletet a neuengammei volt koncentrációs táborban tartott találkozóján. Ezen a novemberi tanácskozáson azt is elfogadták, hogy ennek a napnak az 1944. május 16-án történt eseményeknek kell méltó emléket állítania. A táborparancsnok, Rudolf Höss intézkedésére akkor próbálták meg felszámolni az Auschwitz-Birkenau II/e láger részében felállított külön cigány családi tábort, mert így akartak a meggyilkolandó romák helyére új, életerős foglyokat elhelyezni. A cigányok viszont ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna magukat gázkamrákba terelni, fellázadtak. A férfiak, a nők és a gyerekek is fegyvereket készítettek, és amikor a katonák kora reggel megérkeztek, hogy a halálba vezessék a kisgyerekes családokat, kövekkel, vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal verték vissza őket. A katonák mégis sok romát lemészároltak, de náci tisztek is meghaltak. Ez alatt a csata alatt érkezett meg a következő transzport, a táborparancsnok ezért leállította a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat. A roma ellenállás napja ezáltal lett annak példaértékű bizonyítéka, hogy az elnyomással a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni. (origo)

Az előadás, a zene, a tánc, az irodalom talán képes feloldani, hogy ne harag legyen bennünk a történtek kapcsán, hiszen ez már a ma válasza, aminek örülnünk kell.  A tudás gyarapítása és az emlékezés fontos! 

 

*

Roma Produkciós Iroda rövidfilmje – Joka Daróczi János