Annak ellenére, hogy a bahá’í világvallás alaptételei a vallási tolerancia és a békés világjobbító szándék, Iránban mégis jogtalan hajtóvadászat folyik a hívek ellen: börtön és akár halálbüntetés is várhat rájuk. Két nemrég szabadult, ártatlan elítélt története következik.

HRANA News Agency – 2017. szeptember 22-én ismét szabadon engedtek két bahá’í vallású rabot, ezúttal a karadzsi Rajai Shahr börtönből. A gorgani származású Kamal Kashani és Farahmand Sanaei nemrég töltötték le 5 éves börtönbüntetésüket. Házastársaik, Parisa Shahidi és Farah Tebyanian azonban továbbra is rács mögött vannak kizárólag vallási nézeteik miatt.

Kamal Kashani és Farahmand Sanaei

Kamal Kashani (b) és Farahmand Sanaei (j)

Kamal Kashani gorgani lakost – aki 1958-ban született Gonbad-e-Kavoos-ban – 2012. október 26-án tartóztatták le. Teheránba szállították, majd koholt vádak alapján börtönbe vetették. A bűnlajstrom: „állam elleni propaganda, ellenséges országokkal történő együttműködés, és tagság a bahá’í titkos szervezetben”. Kashanit 5 év szabadságvesztésre ítélte a Teheráni Forradalmi Törvényszék, élén Moghiseh bíróval. Kashanit addigra már sok éven át üldözték bahá’í hite miatt. A 80-as évek elején autóipari tanulmányait is az utolsó félévben kellett abbahagynia, miután vallási nézetei miatt megszüntették hallgatói jogviszonyát.

(Megjegyzés: Ugyanezen a hírfórumon olvashatjuk, hogy sajnos a bahá’í fiatalokat a mai napig megfosztják Iránban a tanulás jogától, ellehetetlenítve egyetemi tanulmányaikat. Hiába sikerül a felvételi vizsgájuk, csak akkor kezdhetik el a tanévet, ha írásban nyilatkoznak vallásuk megtagadásáról. Mivel azonban csak elvétve akad olyan bahá’í, aki a hitét megtagadná, 115 iráni bahá’í számára zárultak be az egyetemek kapui.)

Visszatérve Kashani esetére: a most szabadult elítélt 1983 és 1988 között ugyancsak börtönben ült, 5 évig és 3 hónapig. A bebörtönzés oka ezúttal annyi volt, hogy Kashani a Turkmen Port Helyi Szellemi Tanácsában (a bahá’í vallásúak helyi vezető testületében) tevékenykedett. Kashani bátyját, Jamalt szintén letartóztatták, de ő még rosszabbul járt: 1984. december 9-én kivégezték az Evin Börtönben, pusztán azért, mert a Dehghan Villa Helyi Szellemi Tanácsának tagja volt Karadzsban.

Parisa Shahidi, Kamal Kashani felesége jelenleg 1 év 9 hónapos börtönbüntetését tölti. Shahidi 2017. június 25-én vonult be a gorgani Amir Abad börtönbe.

A másik most szabadult rab, Farahmand Sanaei 1966-ban született, szintén Gorganban. Őt feleségével, Farah Tebyaniannal együtt tartóztatták le gorgani otthonukban. A vádak ugyanazok, mint Kashani estében: őt szintén 5 év szabadságvesztésre ítélte ugyanaz a bíróság, amely a másik esetben is eljárt. Feleségét óvadék ellenében szabadlábra helyezték letartóztatása után néhány nappal, később mégis 1 év 9 hónap szabadságvesztésre ítélték. 2017. június 23-án tartóztatták le, jelenleg Gorgan börtönében tartják fogva.

Az összefoglaló az Iran Press Watch angol nyelvű cikkének fordítása alapján készült.

A világszerte mindegy 6 millió hívet számláló bahá’í vallás képviselői Magyarországon is jelen vannak. További információk a közösségről és a vallásról: www.bahai.hu