Négyezer szívességi akció valósult már meg az „Adni jó, de kapni sem rossz” mottóval a 2008-ban alapított Szívesség Közösségben. A megújult szivesseg.net oldalon – pénz kivételével – bárki bármilyen szívességet ellenszolgáltatás nélkül felajánlhat és kérhet, valamint van helye az álmoknak és lelki megosztásoknak is. A három és fél éve indult közösségi kezdeményezés, amely Like helyett Bízom gombot vezetett be, ma már 32 ezer regisztrált taggal büszkélkedik. A rögzített szívességek – melyek között szerepel például fodrászat, grafológia, fordítás, gyerekvigyázás, bicikli, törpehörcsög, puli, dvd lejátszó, cserépkályha, fuvar, lelki támasz, kanapé, pc-szerelés, tanács, korrepetíció, nyelvoktatás és mosógépszerelés is – száma már meghaladta a 10 ezret.

Joós István, az oldal alapítója

„– Személyes tapasztalatunk, hogy egy ember személyiségének és világhoz való hozzáállásának akár  pici változása is nagy hullámokat vet a környezetében. A jó példa ragadós, továbbhullámzik, és rendkívüli építő tapasztalat ebben a válságokkal terhelt időszakban. A szíves tettből meríthető erő a legtöbb, amit az egyik ember a másiknak adhat: adásával vagy kapásával bárki rádöbbenhet, hogy van mit adnia, hogy igenis értékes, és hogy adni nagyobb öröm, mint kapni!” – mondta el Joós István, az oldal alapítója, aki szerint „az emberek saját tapasztalatból tanulnak, így változunk, és velünk a környezetünk is. A Szívesség Közösség ennek törekszik játékos teret adni. Mert minél több ember fedezi fel az adás és az önfelvállalás örömét, a kapcsolódás értékét, annál jobb hely lesz a világ”.
Az oldal várja mindazokat, akiknek van mit adniuk, vagy vágynak olyan dolgokra, amit mástól kaphatnak meg. A működtetők szándéka szerint a szivesseg.net valójában játékos és önzetlen kapcsolódásról, az „elég vagyok” élmény tapasztalásáról szól, amihez a szívességek adása, kapása és a közös cselekvés csak eszközök. Fontos szerintük, hogy minden résztvevő értse, hogy egymás életét nem válthatjuk meg, nem is ez az oldal célja. Azonban figyelmet, reményt, szeretetet, támaszt, örömet adhatunk egymásnak, amivel ráadásul magunknak adunk a legtöbbet. A közelmúltban készült el a szivesseg.net új, letisztultabb és átláthatóbb változata, amelyen könnyebben eligazodhatunk a különböző típusú szívességek között; például már egyszerűbb lista és térkép nézetek is elérhetők. Bevezették továbbá a Bízom gombot, mert bár érdekes, hogy kinek mi tetszik, de sokkal izgalmasabb, hogy ki kiben bízik. Így tehát a tagok között nem pusztán ismeretségeket, hanem bizalom kapcsolatokat rögzít és követ a rendszer; szándékuk szerint a bizalom hálózata is épül itt. Az emlékezetes szívességek között szerepel egy idős bácsi álma, aki egész életében dédelgette a repülés vágyát, és éppen a szivesseg.net oldalon talált rá arra a fiatalemberre, aki felvitte őt a fellegek fölé, de ugyanígy említhető a kidekorált gyerekszoba és a motorozásra vágyó lány esete is.
A portál működtetői szerint nincs kicsi és nagy szívesség, mindegyik egyformán értékes és nagyszerű. Mindenki álma érték, és ezen az oldalon mindenki álmának van helye; adott a tér kapcsolódni és álmokat valósítani.
A szivesseg.net hároméves működése során: 32.000 ember regisztrált; 12.000 szívességet rögzítettek; 4 000 akció megvalósult; 150 önkéntes érkezett a közös munkálkodásra; az oldal maga pedig mindössze ötven ember összefogásának eredménye.
www.szivesseg.net
Szívesség Film: http://www.youtube.com/watch?v=VqrjqyZDDrU